ua en ru

У Литві на виборах до сейму лідирують опозиційні партії

На виборах до сейму Литви лідирують опозиційні партії - Партія Праці і Соціал-демократична партія Литви.
На даний момент, згідно з даними ЦВК, на виборах за партійними списками Партія праці набирає 23,43% голосів, Соціал-демократична партія - 19,44% голосів. Правлячу коаліцію партій "Союз вітчизни" і Християнських демократів підтримали 12,30% відсотків виборців. По одномандатних округах Партії праці вдалося провести 17 кандидатів, СДП - 18, правлячої коаліції - 17.

У парламенті попереднього скликання Партія праці та Соціал-демократи перебували в опозиції. Обидві партії виступають проти заходів жорсткої економії, запроваджених при попередньому скликанні парламенту.

Крім того, на референдумі про доцільність будівництва Вісагінської АЕС позитивну відповідь понад 50% виборців дали тільки в окрузі Ігналіна-Швенченеляй, поблизу якого до кінця 2009 р. працювала Ігналінська АЕС, і окрузі Зарасай-Вісагінас (51,38% і 69,89% відповідно). При цьому в Зарасай-Вісагінасі явка з референдуму нижче половини (46,53%). В інших районах відповідь "так" дали від 27,42% до 47,06% учасників плебісциту, явка коливається поблизу позначки 50%.

Читайте також: Вибори в РФ: низька явка й безліч порушень