ua en ru

У Лісабоні сьогодні відкривається саміт НАТО

У столиці Португалії Лісабоні сьогодні стартує дводенний саміт Північноатлантичного альянсу. Основною темою зустрічі стане створення спільного протиракетного "щита" Європи. Як очікується, члени альянсу обговорять основні критерії угоди про утворення європейської системи протиракетної оборони ("євроПРО"). Раніше повідомлялося, що США та їхні союзники по блоку близькі до підписання відповідного документа.
Члени альянсу також затвердять нову концепцію НАТО на найближчі 10 років і обговорять виведення військ Міжнародних сил сприяння безпеці з Афганістану. Передбачається поступова передача відповідальності за безпеку в регіоні місцевій владі, яка почнеться в січні 2011 р. і завершиться в 2014 р., передає РБК.
І все ж основною темою саміту обіцяє стати створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони. У самому блоці з даного питання не спостерігається повного взаєморозуміння. Так, Туреччина висунула низку вимог в обмін на розміщення на своїй території частини радарів. Анкара наполягає, щоб у підсумковому документі щодо ПРО в Європі Іран не називався причиною створення "євроПРО". Про небажання блоку псувати відносини з Туреччиною стало зрозуміло після заяви А.Ф.Расмуссена, який у своєму виступі спростував цей намір.
І хоча, як заявив президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, Тегеран не побачив у наміри НАТО просуватися на схід загрозу власній безпеці, іранський МЗС висловив Анкарі заклопотаність у зв'язку з можливим згодою турецької влади на розміщення радарів НАТО. Зовнішньополітичне відомство Ірану заявило, що ця пропозиція продиктовано бажанням альянсу захистити Ізраїль.
Раніше турецькі ЗМІ повідомили, що Туреччина отримала підтримку деяких країн - членів НАТО у своїй вимозі виключити згадування конкретних країн, що представляють загрозу, в підсумковому документі по створенню європейської системи протиракетної оборони. У процесі обговорення знаходяться і переговори про те, хто буде керувати радаром у країні.