ua en ru

У Латвії з обережністю оцінюють мінські угоди

У Латвії з обережністю оцінюють мінські угоди

Латвія з обережністю оцінює угоди, які були укладені у Мінську за підсумками зустрічі глав "нормандської четвірки". Про це на брифінгу за підсумками зустрічі зі спікером Верховної Ради України Володимиром Гройсманом заявила спікер Сейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми обговорили мінські домовленості. Зі свого боку я сказала, що вогонь буде зупинений. Але з іншого боку я дивлюся на домовленості з обережністю. Виникає питання: яким чином домовленості будуть виконуватися? Все-таки, оцінки цих домовленостей для України обережні. Головне, як вони будуть виконуватися? Тому тут необхідна подальша робота парламенту і Президента", - заявила вона.

Вона запевнила, що Латвія "готова надати руку допомоги Україні у проведенні реформ, так і встановлення миру":

"Латвія завжди підтримувала санкції проти Росії. Ми готові далі підтримати Україну в цьому питанні. Як відомо, був збільшений список тих осіб, щодо яких були застосовані санкції. Економічні санкції проти Росії є, тому далі потрібно дивитися на ситуацію. Я не є оптимістом у цьому питанні, думаю, що санкції необхідно продовжити", - зазначила вона.

Також вона підкреслила, що Латвія готова надати Україні допомогу в процесі проведення реформ:

"Ми також пройшли цей процес, тому готові поділитися своїм досвідом".

Вона нагадала, що Латвія виділила спеціальні стипендії для українських студентів, приймає українських військових на лікування.

Відповідаючи на запитання щодо шансів надання Україні безвізового режиму з ЄС на Ризькому саміті, вона відповіла:

"Це питання буде обговорюватися на саміті. Сьогодні я не можу дати точну відповідь. Це буде обговорюватися", - додала вона.

Нагадаємо, 12 лютого в Мінську закінчилися переговори "нормандської четвірки" щодо врегулювання ситуації на Донбасі, в результаті яких сторони підписали угоди про припинення вогню.