ua en ru

У Криму хочуть відзначити 700-річчя найстаршої в Україні мечеті

У Криму ініціюють святкування 700-річчя найстарішого в Україні діючої культової споруди мусульман - мечеть хана Узбека, розташованої на сході півострова, повідомляє "Релігія в Україні".

Лідер фракції Курултаю Рефат Чубаров закликав владу не проігнорувати цей ювілей одного з найбільш шанованих духовних центрів кримських татар.

"Це був великий духовний комплекс - мечеть, навчальний релігійне заклад медресе, монастир, - зазначив Чубаров. - А поруч збереглися руїни ще більш давньої мечеті Бейбарса", - розповів Рефат Чубаров.

Красиву і велику свого часу побудував мечеть в стародавньому Солхаті (зараз це Старий Крим) перший мусульманський правитель Золотої Орди, хан Узбек в 1314 році. Поруч з мечеттю відкрилося вище духовне училище, яке готувало мулл, мусульманських богословів.

За повідомленнями турецького мандрівника і історика Евлії Челебі, на початку 16-го століття мечеть Узбека мала статус соборній. А в медресе протягом майже півтисячі років вивчали Коран, філософію, арабську мову, риторику, астрономію, математику, логіку і закон.

В малих приміщеннях - худжрах - семінаристи жили. Там же зупинялися і дервіші, мусульманський аналог мандрівних ченців.