ua en ru

У кризі "АероСвіту" винні акціонери авіакомпанії "Генавіаінвест" і ФДМУ, - дослідження

Основна причина кризи авіакомпанії "АероСвіт" - деструктивна позиція двох акціонерів авіакомпанії: ТОВ "Генавіаінвест" та Фонду державного майна (ФДМУ). Про це йдеться в аналітичному дослідженні "Причини кризи авіакомпанії "АероСвіт", підготовленого громадською організацією Центр дослідження корпоративних відносин та презентованого на прес-конференції 24 квітня.

Починаючи з 2010 р., "Генавіаінвест" і ФДМУ заблокували проведення 55-ти з 57-ти загальних зборів акціонерів авіакомпанії. На 26-ти з цих зборів виносилися питання "про затвердження суттєвих угод", що знаходяться виключно в компетенції загальних зборів акціонерів. З 26-ти зазначених відбулося тільки одні збори.

Як йдеться в дослідженні, звертає на себе увагу підозрілою синхронність дій ТОВ "Генавіаінвест" (афільована з бізнесменом Віктором Пінчуком) і Фонду держмайна. Експертне опитування вказує на те, що є підстави припускати, що подібна синхронність деструктивних намірів і дій є не збігом, а продуктом узгодженої позиції сторін - "Генавіаінвест" і ФДМУ. Виходячи з цього, логічно припустити наявність зацікавленості керівників ФДМУ у проведенні дій, які відповідали інтересам власника ТОВ "Генавіаінвест", але не відповідали ні інтересам держави, ні інтересам розвитку авіакомпанії "АероСвіт".

Крім того, в аналітичному дослідженні вказується, що до кризи "АероСвіту" призвели несприятливе економічне середовище для розвитку пасажирських авіаперевезень і відверто нелояльна позиція держави по відношенню до національних авіаперевізників.