ua en ru

В Конституційну Асамблею увійдуть 6 опозиційних політсил, що не входять до парламенту

До складу Конституційної Асамблеї при Президентові України увійдуть представники "Фронту змін", "Удар", "Свободи", "Соціалістична партія Україна", "Трудова Україна" і "Єдиний центр". Про це на сьогоднішньому брифінгу заявила радник Президента, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Політична складова формування персонального складу Конституційної Асамблеї пов'язана насамперед з дотриманням принципу паритетності представлення провладних і опозиційних політичних сил. Виходячи з цього в концепції конституційної асамблеї запропоновано практично 12 квот для політичних сил .... Серед політичних партій "Фронт змі ","Удар","Свобода", "Соціалістична партія України","Трудова Україна" і "Єдиний центр"."У політичній складовій Конституційної Асамблеї повний паритет - 6 провладних політичних сил можуть бути представлені і 6 політичних сил, які представляють опозиційні політичні сили", - сказала Ставнійчук.

Також Ставнійчук зазначила, що коли науково-експертне управління напрацьовувало відповідні пропозиції, виходили з того, ... що парламенту і його нинішньому складу можливо доведеться працювати з пропозиціями, які напрацює Конституційна Асамблея, а можливо і більш імовірно, це вже наступний парламент.

Ставнійчук додала також, що до роботи Конституційної асамблеї у політиків буде можливість долучитися за рахунок пропозицій, які буде вносити науково-експертна група під керівництвом Леоніда Кравчука. "... Вони мають вправо внести 34 кандидатури ... Мені, очевидно, ... що на таких же паритетних умовах можуть бути представлені політичні діячі як від провладних, так і від опопзіційніх сил, але це питання, яке має бути вирішено внайближчим часом"

Основний акцент у складі Конституційної Асамблеї, за словами Ставнійчук, зроблений на науковий потенціал, "тому що все ... конституційні процеси ... показують, що якщо справою вдосконалення Конституції Україні займаються політики, справа або не доводиться до кінця, або не має широкої наукової обгрунтованої бази і досить часто буває політично ангажований".