ua en ru

В.Колесниченко: Головна причина масового звільнення суддів за власним бажанням – матеріальна

Головна причина масового звільнення суддів за власним бажанням - матеріальна. Про це журналістам заявив голова Вищої ради юстиції (ВРЮ) Володимир Колесниченко, коментуючи значне збільшення заяв суддів про звільнення за власним бажанням, передає кореспондент РБК-Україна.
"З прийняттям закону "Про судоустрій і статус суддів" змінилася і сума винагороди, коли суддя йде у відставку. Це були значні суми. І 200, і 300, і 400 тис. грн і навіть до 1 млн для суддів Верховного суду. Отримували судді від держави у зв'язку з тим, що вони йдуть у відставку. Сьогодні законодавець визначив інші матеріальні можливості судді, збільшивши заробітну плату діючому судді, але зменшивши вихідну допомогу. І тому, я думаю, що цей чинник мав вплив на рішення суддів йти у відставку", - зазначив В.Колесниченко.
Іншим мотивом для відставки суддів голова ВРЮ вважає зміни в низку судових кодексів: Адміністративний, Цивільно-процесуальний: "Ці обставини також є однією з причин, що судді, які пропрацювали багато років... під кінець своєї кар'єри не бажають змінювати свої знання, проходити перепідготовку".
Окрім того В.Колесниченко додав, що в цьому питанні зіграла роль і робота ВРЮ та органів суддівського самоврядування по звільненню некваліфікованих суддівських кадрів: "Судді сьогодні відповідально ставляться до того, що... допустивши помилку, вони можуть бути притягнуті до відповідальності".
В.Колесниченко також повідомив, що після внесення змін до законодавства стосовно суддів і ВРЮ, кількість заяв суддів про звільнення за власним бажанням зросла в 2,5 рази.