ua en ru

У КНР проходять заходи на честь 120-х роковин з дня народження Мао Цзедуна

У Китаї проходять урочисті заходи на честь 120-х роковин з дня народження Мао Цзедуна. Китайське керівництво вшанувало пам'ять Мао Цзедуна, відвідавши його мавзолей на площі Тяньаньмень в Пекіні, передає Associated Press з посиланням на китайські ЗМІ. Наголошується, що урочистості проходять під строгим ідеологічним контролем, оскільки нинішнє керівництво Комуністичної партії Китаю прагне підтримувати баланс між політичним заповітом Мао і оголошеним курсом на проведення ринкових реформ.

Голова КНР Сі Цзіньпін і інші верховні керівники країни виразили свою пошану тілу "великого керманича", що забальзамувало, яке лежить в мавзолеї в центрі Пекіна, і "спільно пригадали славні досягнення товариша Мао Цзедуна".

При цьому на першій смузі головного партійного ЗМІ газети "Женьмінь Жібао" не було згадки про роковини дня народження великого лідера, що може свідчити про навмисне зниження уваги до фігури Мао з боку КПК.

Мао згадується тільки на 7-ій сторінці газети, де він названий блискучим "пролетарським революціонером, стратегом і теоретиком". При цьому газета відзначає, що кращою данню пам'яті Мао буде підтримка економічних реформ, запущених його наступниками і продовжуваних нинішніми керівниками Китаю Сі Цзіньпіном і Лі Кецяном. Парадоксально, що ринковий характер реформ в корені суперечить переконанням та ідеології Мао Цзедуна.