ua en ru

У Китаї журналіста взяли під арешт за підозрою в поширенні чуток в Інтернеті

Китайський журналіст-розслідувач, який звинуватив у корупції чиновників, узятий під арешт, що стало свіжим епізодом у серії спроб влади приборкати критиків з допомогою закону про придушення "чуток" в Інтернеті. Про це повідомляє Reuters.

Репортер газети New Express Лю Ху заарештований за звинуваченням у наклепі, повідомив його адвокат Чжоу Цзе. Журналіста затримали ще наприкінці серпня у мегаполісі Чунцин на південному заході країни за підозрою в "фабрикації і поширенні чуток".
У липні Лю Ху звинуватив Ма Чженцы, заступник директора Державного управління промисловості та торгівлі, ухилення від своїх обов'язків під час роботи партійним секретарем в Чунціні. Репортер написав про це 29 липня у своєму мікроблозі. Пізніше акаунт Лю Ху був видалений.

За повідомленням Beijing Times, адміністрація заявила, що була проінформована про повідомленні, подальших коментарів не надходило.

Адвокат Лю Ху назвав звинувачення, висунуті проти його клієнта, злочином щодо свободи слова і додав, що уряд може вжити у відповідь заходи проти журналіста, оскільки той пред'являв претензії широкому колу чиновників, включаючи багатьох високопоставлених осіб у провінціях по всьому Китаю.

Представники влади Чунцина не були доступні для коментарів.

Новий голова КНР Сі Цзіньпін поставив тему боротьби з корупцією в центр політичного порядку, бажаючи заспокоїти роздратування людей випадками хабарництва і повернути довіру до Комуністичної партії.

Але в той час як партія закликає громадян ширше користуватися інтернетом для розкриття випадків хабарництва, силовики затримують блогерів, які закликали чиновників оприлюднити свої активи.

У вересні уряд оприлюднив жорсткі заходи, щоб зупинити поширення того, що він сам визначив як "безвідповідальні чутки", і погрозив трирічним ув'язненням за неправдивий посаду в інтернеті, що став предметом перепостів.