ua en ru

У Китаї колишній, нинішній і майбутній голови країни склали список кандидатів на керівні пости в новому уряді, - джерела

У Китаї трійка наймогутніших людей запропонувала кандидатів на керівні пости в новому уряді країни. До переліку входять фінансові реформатори, але їх відношення до політичних реформ невідомо, повідомляє Reuters з посиланням на джерела, близькі до правлячої Комуністичної партії.

Список, до якого увійшли сім чоловік, був складений колишнім, теперішнім та ймовірним майбутнім головами Китаю напередодні зміни керівництва, яка в Китаї відбувається раз на 10 років. Зміна керівництва буде завершена в листопаді, під час 18-го Конгресу Комуністичної партії.

За даними джерел, колишній голова Цзян Цземінь, нинішній голова Ху Цзіньтао і вірогідний наступник Ху Сі Цзіньпін погодили список кандидатів в члени головного керуючого органу країни - Постійного комітету Політбюро. Список ще може бути змінений іншими членами партії, однак він свідчить, що число членів Постійного комітету буде скорочено з дев'яти до семи. Найімовірніше, його очолять Сі і призначений прем'єр-міністр Лі Кецян.

Скорочення комітету, на думку джерел, дозволить Сі зміцнити владу і провести необхідні реформи. Крім того, джерела зазначили, що в список можливих кандидатів увійшов віце-прем'єр Ван Цішань, який користується авторитетом серед іноземних інвесторів.

В той же час в списку немає партійного лідера південній провінції Гуандон Ван Яна, одного з найбільш відкритих прихильників реформ. Він відрізняється відносною терпимістю до свободи слова і цивільних прав. Крім того, до списку увійшов міністр пропаганди Лю Юньшан, який тримає національні ЗМІ під жорстким контролем і прагне до контроліролю Інтернету.

Також до списку увійшли Лі Юаньчао, який очолює організаційний департамент партії, партійний лідер в південно-західній провінції Чонцін Чжан Децзян, партійний лідер провінції Тяньцзінь Чжан Гаол.

Читайте також: З'їзд Компартії Китаю, на якому буде оголошено про зміну політичних лідерів, відбудеться 8 листопада

Більшість кандидатів за словами джерел, близькі як до Цзян Цземіню, так і Ху Цзіньтао. Список із загальною підтримкою таких впливових фігур може знизити внутрішню напруженість навколо процесу відбору, хоча переважні кандидати, як і раніше, стикаються з можливістю вето, на яке мають право інші впливові особи партії.