ua en ru

У Киргизії парламент прийняв у першому читанні законопроект про продаж Газпрому "Кыргызгаза"

Жогорку кенеш (парламент) Киргизстану сьогодні прийняла в першому читанні законопроект про ратифікацію угоди з продажу Газпрому "Кыргызгаза", повідомляє прес-служба парламенту. Документ стосується ратифікації угоди між урядами Росії і Киргизії про співпрацю у сфері транспортування, розподілу і реалізації природного газу на території Киргизької Республіки, підписаної 26 липня 2013 р.

В кінці липня 2013 р. Росія і Киргизія підписали міжурядову угоду про передачу Газпрому газотранспортної системи (ГТС) Киргизії і створення спільного підприємства (СП) з її управління.

У відповідності з угодою Газпром гарантує вкладення інвестицій у модернізацію і реконструкцію газової інфраструктури в розмірі не менше 20 млрд руб. протягом п'яти років. При цьому російська сторона бере на себе зобов'язання щодо розвитку і модернізації обладнання та магістральних газопроводів, дотримання тарифної політики, затверджуваної урядом Киргизії відповідно до законодавства, а також безперебійної і гарантовану поставку природного газу для споживачів республіки.

На території Киргизії буде встановлено 100-відсоткове дочірнє товариство ВАТ "Кыргызгаз" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, якій будуть передані всі належні "Кыргызгазу" газопроводи, газорозподільні станції, підземні сховища газу, земельні ділянки та інше майно, а також права й інтереси, обумовлені в проекті угоди. 100% часткою нового суспільства продається ВАТ "Газпром" за 1 дол.

Нова компанія та її правонаступники будуть здійснювати постачання газу на територію Киргизії, підземне зберігання газу, а також будівництво, реконструкцію і експлуатацію газотранспортної і газорозподільної систем, об'єктів підземного зберігання газу та інших об'єктів інфраструктури газового комплексу країни.