ua en ru

У Київраді пропонують заборонити продавати у кіосках продовольчі товари

У Київраді пропонують заборонити продавати у кіосках продовольчі товари. Відповідний проект нових правил торгівлі в малих архітектурних формах (МАФ) вчора був опублікований на сайті Київської міської державної адміністрації (КМДА), повідомляє "Комерсант-Україна".

Його автор, депутат Київради Віталій Гайдук (позафракційний) пропонує дозволити продавати в таких точках лише сувеніри, канцелярські приналежності, квіти, пресу, лотерейні квитки, марки, книги, батарейки, іграшки та картки поповнення рахунку. За підрахунками депутата, після введення нових правил у Києві зникне близько 90% подібних торгових точок (за неофіційними даними, зараз у столиці 20-30 тис. МАФ, з яких лише 5,7 тис. працювали легально). Гайдук готовий розширити список товарів, які можна буде продавати в кіосках: "Але це можна зробити тільки за однієї умови: реалізовувати в них продукти харчування та напої буде заборонено".

При цьому в проекті зазначено, що продуктами першої необхідності все ж можна буде торгувати в кіосках, але тільки на тих територіях, де не вистачає торговельних площ. Список таких місць до 1 вересня 2013 р. має підготувати Головне управління з питань торгівлі та побуту КМДА. Ці дані будуть використовуватися для розробки комплексної схеми розміщення МАФ, затвердження якої в черговий раз перенесли на кінець 2013 р.

"Я сумніваюся, що у Києві лишилися райони, де не вистачає точок з реалізації хліба, круп тощо. Тому багато роботи у управління торгівлі з виконання цих правил не буде", - зазначив Гайдук.

Водночас, глава департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Людмила Денисюк визнає, що введення нових норм може викликати невдоволення. "У нас питання МАФ лобіюється у вищих ешелонах влади, тому потрібно приймати політичне рішення з наведення ладу в місті", - зазначила вона.

Секретар постійної комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва, громадського харчування та послуг Олена Овраменко (позафракційна) також підтримує дану ініціативу.

"Нарешті у нас зникнуть кіоски, які торгують ковбасою і сметаною без підводки мереж, санвузлів і нормального холодильного обладнання. Але попит визначає пропозицію, тому в КМДА повинні провести громадські слухання щодо визначення зон, в яких не вистачає продовольчих магазинів", - заявила вона.

Однак член правління громадської організації "Асоціація підприємців Києва" Артем Кузнєцов стверджує, що обмеження продажу певної категорії товарів порушує Конституцію в частині свободи здійснення підприємницької діяльності. Крім того, рішення органів місцевого самоврядування з подібним заборонам розглядаються як антиконкурентні дії і заборонені законом.

"Київрада вже намагалася обмежити продаж алкоголю і тютюнових виробів у МАФах. Але як тільки це рішення було прийнято, його відразу ж опротестувала прокуратура, а до судів надійшла ціла низка позовів, у тому числі від нашої організації, щодо його оскарження. Тож на сьогодні Київрада не може обмежувати перелік товарів, що продаються", - пояснив Кузнєцов.

Читайте також: У Києві з лютого по квітень демонтували близько 2 тис. кіосків, - Голубченко