ua en ru

У київській школі вибухнув конфлікт через примушення школярів до молитви

У середній школі №25 Києва стався релігійний конфлікт через примушення школярів молитися перед обідом та читати псалми замість занять у групі подовженого дня. Батькі збирають підписи проти таких дій з боку педагогічного колективу навчальної установи, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сюжет ТСН.

Як з'ясувалося, у школі експериментують з викладанням педагогики Ушинського, котра включає релігійну складову. На базі школи почав працювати духовно-просвітницький центр парвославної культури в ім'я рівноапостольної княгині Ольги, який в 2011 році за участю Представника Президента в парламенті, народного депутата України Юрія Мірошниченка урочисто відкрила громадська організація "Украина Православная" (засновник - підприємець Олег Бойко-Бойчук), що діє під патронатом духовенства УПЦ.

Але в результаті батьки почали скаржитись на слабкий рівень освіти своїх дітей і переводять їх в інші класи. Крім того, батькі скаржаться на втручання в особисте життя дітей і родин з боку православних священнослужителів, які протягом дня тримають під контролем виконання молитов дітьми-школярами. Батьки обуруються також тим, що без їхнього відома дітей почали водити на екскурсії до Десятинної церкви. Прихожанка десятинного храму УПЦ підтвердила, що дітей в церкву дійсно приводили, вони тут виступали, читали вірші тощо.

Виконувач обов'язків школи №25 Наталія Гура повідомила представникам ЗМІ, що в школі є експериментальні класи з духовним напрямком навчання, допустила журналістів у школу, обіцяла показати підручники, за якими навчаються діти, але раптом послалася на телефонну розмову з начальником профільного департаменту району і попросила звільнити приміщення. На цьому справа не закінчилась - журналісти дізналися, що Наталію Гуру також несподівано звільнили з посади, а школу, за свідченнями батьків, планують надалі перетворити у Володимирський колегіум для дітей православного віросповідання. Як кажуть батькі, чиновники попередили вчителів школи, щоб вони особливо не поширювали цю інформацію.

Засновник "Украины Православной" підприємець Олег Бойко-Бойчук висловив надію, що Володимирський колегіум на базі школи все-таки буде, хоча зараз це важко зробити. Але батькі продовжують боротися за світський характер школи, доводячи, що їхні діти мають закінчити освіту у тому статусі школи, який був при вступі до неї.