ua en ru

У київському мистецькому центрі "Шоколадний дім" відкрилася благодійна фотовиставка "Україна Православна"

У вівторок, 1 жовтня, в київському мистецькому центрі "Шоколадний дім" відкрилася благодійна фотовиставка "Україна Православна".

Проект здійснено за ініціативою православного волонтерського руху "Молодість небайдужа" та Синодального відділу УПЦ у справах молоді. Одним з організаторів і головним інформаційним спонсором виступив журнал " ФОМА в Україні".

"Ми хочемо, щоб через фотографічний образ люди прийшли до Православ'я. Фотографія - це свого роду ікона. Вона теж може діяти на підсвідомість", - розповів організатор виставки фотограф Сергій Рижков. І біль, і моменти радості - все можна назвати православної фотографією, пояснив він. Через такі фотографії людина співпереживає ближнього і таким чином долучається до віри.

У конкурсі взяли участь професіонали і любителі фотомистецтва. Для відбору було створено громадську раду , що складається з священнослужителів , мистецтвознавців , істориків. Конкурс був незалежним і чесним : журі не знали ні імен авторів , ні назв фотографій. Також принциповим рішенням ради було не визначати переможців. У підсумку, на експозиції, що зайняла чотири зали виставкового центру , виявилися триста сімдесят знімків сімдесяти фотографів з різних куточків України.

Єпископ Іона нагородив похвальними грамотами головних організаторів та учасників виставки.

Наймолодшій учасницею стала 13 -річна Ніка Могильна.

В експозиції також представлені близько двадцяти робіт професійного фотографа, голови прес - служби Черкаської єпархії Олександра Горшкова.

Окремий зал виставки присвячений фотографіям першої половини XX століття, наданими кінофотофоноархівом імені Г.С.Пшеничного. На 30 унікальних знімках відображені хресні ходи і шкільні уроки атеїзму, паломники, які прибули в Києво -Печерську Лавру, і руїни Успенського собору обителі.

Також представлені деякі унікальні фотороботи 1980- х років. Наприклад , фотографія Юрія Хромушина "Проводи в армію" про перший призов наших солдатів до Афганістану. На знімку десятки матерів стоять біля високих стін армійських огорож, зі сльозами очікуючи відбуття синів.

"Багато фотографій пронизані болем. Завдяки їм розумієш, що маєш дуже багато чого в житті", - поділився враженнями відвідувач виставки і координатор волонтерського руху " Молодість небайдужа " Максим Костенко.

Виставка триватиме до 16 жовтня, після чого організатори планують провезти її всією Україною.

Виставковий центр "Шоколадний дім" знаходиться за адресою : вул. Шовковична, 17 /2.