ua en ru

У Києво-Печерській Лаврі відкрили пам'ятник її засновникам - Антонія і Феодосія

Ідея створення пам'ятника належить наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу. Автором проекту є відомий український скульптор Олег Пінчук.

З ініціативою створення скульптурного споруди, присвяченого засновникам Лаври ченці звернулися до керівництва Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Монумент Антонію і Феодосію виконаний в стилі візантійського зодчества і являє собою триметрові бронзові фігури преподобних. Художній твір встановили на середині спуску Нижньої Лаври, утворить розгалуження доріг, що ведуть до Близьким і Далеким пещерам. Це вже не перший пам'ятний знак на території монастиря, який присвячений батькам-засновникам. Ще на початку 1990 -х років в ніші по центру стіни павільйону критої галереї переходу між близькими і далекими печерами була встановлена ​​металева стела із зображенням преподобних. Також на території Дальніх печер знаходиться пам'ятник творцям слов'янської азбуки Кирилу та Мефодію, який встановили в 2008 році.