ua en ru

У Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка "Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний та відновлення православної ієрархії в Україні"

18 березня 2014 року, в рамках заходів по відзначенню 400-річчя гетьманства Петра Сагайдачного в українському козацтві, у виставковій залі "Музею історії Києво-Печерської лаври" (І секція корпусу № 3) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкрилася виставка "Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачнийта відновлення православної ієрархії в Україні", що присвячена важливим для України подіям початку ХVІІ ст.

У двох залах виставки можна дізнатися про боротьбу запорізького козацтва на чолі з Петром Конашевичем-Сагайдачним за збереження православної віри після підписання у 1596 році Брестської унії, згідно якої Київська митрополія ставала частиною Католицької церкви і приймала її догматичне віровчення, залишивши за собою обрядові та літургійні особливості.

Відновлення ієрархічної структури Православної церкви (Київської митрополії) на теренах українських та білоруських земель, які у той час входили до складу Речі Посполитої, відбулося також завдяки зусиллям Єрусалимського патріарха Феофана III, який у 1620 році, під час перебування у Києві, висвятив у сан Київського митрополита - ігумена Михайлівського Золотоверхого монастиря Іова Борецького та надав низці православних братств (у тому числі й Київському) статус ставропігії (безпосереднє підпорядкування патріарху).

У залах виставки можна побачити: портрети гетьмана запорізького козацтва Петра Конашевича-Сагайдачного та фото його пам'ятників у Києві та Хотові, портрети Патріарха Єрусалимського Феофана, плани Києво-Печерської лаври ХVІІ ст., гармату салютну І пол. ХVІІІ ст., що використовувалася козаками, килим "Бій шляхтича з турком", побутові речі запорізького козацтва: люльки, кухлі, чарки, миски, реконструйовані костюми українських шляхтичів та кінську збрую з колекцій "Барви ХVІІ ст." Ірини Погоржельської тощо.

На виставці представлені унікальні експонати з фондової збірки Заповідника: кіпарисовий різьблений хрест Єрусалимського Патріарха Феофана 1600 р. у срібній шаті ХVІІІ ст. та антимінс Патріарха Феофана 1620 року, що був знайдений під час археологічних розкопок у Ближніх печерах Лаври.

В окремих вітринах можна ознайомитися з виданнями, присвяченими Петру Сагайдачному та запорізькому козацтву.

Виставка експонується у І секції корпусу № 3 (Музей історії Києво-Печерської лаври) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника кожного дня з 9.00 до 18.00.