ua en ru

У Києві в 2010 р. створено тільки 70 ОСББ - Ю. Хіврич

У минулому році в Києві створено тільки 70 організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а не 1996, як повідомляє влада Києва. Про це на сьогоднішньому засіданні колегії з питань реформування житлово-комунального господарства в України заявив перший заступник міністра з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Хіврич, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив Ю.Хіврич, спростовуючи слова начальника головного управління житлового господарства при Київській міській державній адміністрації Володимира Стороженка, київська влада, враховує ОСББ та раніше створені кооперативи: "Ви, коли затверджували програму, ви вели мову про нові об'єкти. Якщо у вас є сьогодні нові кооперативи, нові, ми готові їх порахувати, що це нові кооперативи, побудовані нові будинки кооперативні... А те, що ви взяли ті кооперативи, яким уже по 30-40 років і ви їх включили до свого списку інших форм управління, так вибачте, це вже ви нам подали за межею. Якщо у вас є в цьому році вже створені кооперативи, ми їх порахуємо".

В.Стороженко зазначив, що "в законі щодо реформування житлово-комунального господарства... зазначено створення об'єднань співвласників, та інших організацій державної форми власності в житловому фонді. Тому, коли ми готували програму, ми розраховували на 926 житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), які практично мають такі ж функції, як об'єднання і 570 об'єднань співвласників громадян. Тобто в нас виходить 1996 (об'єднань). Ми недовиконали на 4 об'єкти".

У цьому питанні заступника міністра підтримала директор департаменту стратегії формування та розвитку житлово-комунального господарства Мінрегіонбуду Наталя Олійник, зазначивши, що "житлово-будівельний кооператив, ну ніяк не можна сказати, що він є об'єднанням багатоквартирних будинків... Дійсно, якщо брати до уваги ЖБК, то у вас (в Києві) на 91% виконано, але це дійсно, якщо враховувати форми самоорганізації... Але коли я кажу про ОСББ, то я жодним чином не можу врахувати там ЖБК".

"70 ОСББ для Києва... з 10 тис. будинків, які у вас є, багатоквартирні, 70 створили? А скільки побудували багатоквартирних?", - Запитав Ю.Хіврич.

У свою чергу В. Стороженко зазначив, що він хотів "зобов'язати забудовників створювати об'єднання (ОСББ)", однак це не узгоджувалося б з чинним законодавством.