ua en ru

У Києві та болгарському місті Карлово протестували проти будівництва мечетей

8 листопада в Києві пройшла акція "Мечеть - це не Божий дім", спрямована проти будівництва мечеті в Деснянському районі Києві, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Пікет пройшов на Хрещатику , біля будівлі Київської міської адміністрації. Судячи з фотографій, викладеним на сайті Вконтакте, протестувальників представляли 1-2 православних активісти, один з яких тримав плакат "Ми проти будівництва мечетей!", А другий його фотографував.

Даних про те, хто збирається будувати мечеть , учасники пікету не оприлюднювали . Напередодні акцію в мережі інтернет анонсував охоронець "релігійної чистоти" Сергій Іванов.

Ще один учасник пікету , модератор групи "Актуальне місіонерство " , яка включає парафіян Іонинського і Звіринецького монастирів Києва , пише : "Сьогодні з Божою допомогою пройшла акція проти будівництва мечеті в Києві. У Києві проживає 60 тис. мусульман , які потребують порятунку . І ми бажаємо мусульманам народиться від води і Духа Святого ... під час акції роздавалися листівки про Таїнстві Сповіді та Причастя , а також про основи Православної віри та ікони Божої Матері . і під час акції до нас підходили уніати , мусульмани і наші православні , які перебувають в канонічній Церкві УПЦ МП".

Сотні жителів Болгарії вийшли напередодні в місті Карлово на акцію протесту проти відкриття старої мечеті і передачі будівлі муфтієві і ісламській общині.

За інформацією сайту Onislam.net, виступ очолив голова міської ради Карлово Стій Карагенскі. За його словами, ганьбою для Болгарії стане відкриття мечеті поряд з будинком Васіла Левського, болгарського національного героя.

Васил Левський - колишній ієродиякон Ігнатій Кунча - покинув в 1861 році свій монастир , щоб примкнути до Першого болгарського легіону в Сербії . За хоробрість у битві з турками він отримав прізвисько "Левський". Він брав участь в організації народних дружин для повстання проти турків. У 1872 р. Левський був відданий сподвижниками і повішений за вироком османського суду.

Крім жителів Карлова, на площі зібралися приїжджі з Казанлика та інших міст Болгарії. Присутні скандували: "Ми не допустимо", "Вся Болгарія з вами" і т. д.

Мечеть Куржум Дазамія (у перекладі - "мечеть кулі"), що має самі більше мінарети в країні, не працює вже багато років. Більшість мечетей у Болгарії були закриті в 1944 році з приходом до влади комуністів.

Раніше повідомлялося , що руїни мечеті Таскопру , побудованої в XVI столітті в Пловдиві, не були повернені мусульманам , а за наполяганням жителів на її місці був побудований ресторан.

Мусульмани складають близько 15 % населення Болгарії, тобто 7,3 млн жителів. Це найвищий показник серед країн Євросоюзу. Тим не менш, мусульманська громада в Болгарії не має стільки діючих мечетей і таких прав і можливостей , якими можуть похвалитися країни Західної Європи з чисельністю мусульман в 5-10 % , повідомляє портал " Седмица.ru".