ua en ru

У Києві виявили фрагменти будівель часів Київської Русі

У Києві в районі Поштової площі під час проведення реконструкційних робіт археологи на великій глибині виявили частину вулиці середньовічного Києва. Про це повідомили в прес-службі київського мера Віталія Кличка.

За проектом реконструкції Поштової площі, на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачено будівництво торгового центру. Відповідно до законодавства, на цьому місці перед початком будівництва проводяться археологічні роботи.

Як стало відомо, на глибині близько 7,5 метрів були виявлені фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між якими проходила стародавня вулиця.
Археологи підтвердили вік знахідок: артефакти в культурному шарі відносяться приблизно до 11-13 століття, тобто часів Київської Русі. Вони продемонстрували Кличко останні знахідки: хрестик і дерев'яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба.

Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані - вони збереглися під товстим шаром грунту. Над цим місцем в 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.

У Києві виявили фрагменти будівель часів Київської Русі

У Києві виявили фрагменти будівель часів Київської Русі

(Джерело фото: Facebook Виталия Кличко)

"Така знахідка для нас, - сенсація, яка може змінити всі наші уявлення про Київ того часу, - пояснив науковий співробітник Центру археології Києва Сергій Тараненко. - Раніше вважалося, що місто закінчувалося в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не очікували знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс - паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба ".

Кличко дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть пошкодити виявлені артефакти, і в найближчі дні, із залученням фахівців, буде знайдено оптимальне рішення для збереження археологічної знахідки.

"Ті, хто не береже свою історію, немає майбутнього. Однозначно ця унікальна знахідка повинна бути збережена", - заявив мер Києва.