ua en ru

В Києві розпочалася проща до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ

Міжнародна проща до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ сьогодні розпочалася у Києві виставками "Патріарх Йосиф Сліпий" та "Папа і Україна", які презентовані у крипті Патріаршого собору, передає кореспондент РБК-Україна.

Виставка присвячена Патріарху Йосифу Сліпому розповідає про його життя, про діяльність про період його каторги, про те, як він відроджував УГКЦ в діаспорі.

"Що стосується виставки про Патріарха Йосифа Сліпого, то тут є його подушка, на якій він спав у таборі, є його антимінс, є його сорочка, його піжама, його особисті речі, медалі. Що ж стосується виставки про Папу, то тут є особисті речі Блаженного Папи Івана Павла ІІ: його орнат, його сутана, його піюска, його хрест", - повідомив один із організаторів виставки завідувач Львівського музею Історії релігії Руслана Бубряк.

Єпископ-помічник Київської Архиєпархії УГКЦ владика Йосиф Мілян, відкриваючи виставку, зазначив, що вже невдовзі прах Патріарха Йосифа Сліпого, буде перенесено до Патріаршого собору, який заповідав, щоб його похоронили у Святій Софії.

"Я думаю, що ця крипта і ця виставка - це якісь певні кроки до реалізації заповіту Патріарха Йосифа Сліпого. Я не знаю, чи він, даючи заповіт, сподівався і мріяв, що в 2013 р. ми посвятимо величний собор, який буде претендувати на ще одну Софію в східній візантійській католицькій церкві... Ми сьогодні хотіли показати це місце, де він мав би спочити в підземеллях Патріаршого собору Воскресіння Христового. Ми знаємо, що це не буде останнє місце його спочинку. Може колись Софія стане кафедральним собором об'єднаної Київської церкви, до якої буде входити і наша Українська Греко-Католицька церква, може київське християнство з пошанівку до нього, його ідей, які реалізовуються і ми це бачимо, запросить його спочити там, щоби на його мощах традиційно справляти Євхаристію жертви нам усім на спасення", - зазначив єпископ.

Очікується, що в прощі до Патріаршого собору візьме участь близько 20 тис. прочан.