ua en ru

У Кембриджі напередодні "Днів України у Великій Британії" відкрито вулицю ім. Тараса Шевченка

У Великій Британії 16 жовтня 2013 р. у переддень "Днів України у Великій Британії" у Кембриджському університеті урочисто відкрили вулицю українського поета Тараса Шевченка.

У Великій Британії 16 жовтня 2013 р. у переддень "Днів України у Великій Британії" у Кембриджському університеті урочисто відкрили вулицю українського поета Тараса Шевченка, повідомила прес-служба Group DF.

Фотогалерея: У Кембриджі відкрита вулиця ім. Тараса Шевченка

Вулиця знаходиться в одному з найбільш знаменитих районів Кембриджа - Сиджвик Сайт (Sydgwick Site), в якому розташовані ряд гуманітарних і мистецьких факультетів університету - права, історії, релігієзнавства і середньовічних, а також сучасних мов.

"Присвоєння вулиці імені Тараса Шевченка та встановлення меморіального знаку - це перший і символічний крок в рамках безпрецедентної події - "Днів України у Великобританії", організатором якого є Firtash Foundation. Це дуже важливий крок для підвищення впізнаваності України у світі", - сказав Володимир Хандогій, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Сполученому Королівстві Великобританії і Північної Ірландії.

"Поява вулиці Тараса Шевченка в Кембриджі є одним з результатів культурно-освітньої програми, розпочатої нами у Великобританії кілька років тому, - зазначила Лада Фірташ, керівник і співзасновник благодійного фонду Firtash Foundation, голова організаційного комітету "Днів України у Великобританії". - Оскільки саме культурні зв'язки можуть зміцнити співпрацю між країнами, об'єднати народи і зробити нас стратегічними партнерами однією з найбільш розвинених країн світу".

У Кембриджі напередодні "Днів України у Великій Британії" відкрито вулицю ім. Тараса Шевченка

Протягом наступного року Університет Кембриджу приєднається до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, яке відзначатимуть по всьому світу.

"Тарас Шевченко - один з найбільш безкомпромісних і унікальних "голосів" у сучасній європейській культурі, і цей голос стає все більш почутим і впізнаваним у Великобританії", - сказано на офіційному сайті Університету Кембридж.

Починаючи з 2008 р. в Кембриджі поезію Тараса Шевченка вивчають в оригіналі українською мовою студенти факультету середньовічних і сучасних мов. А з 2011 р. репродукції його картин прикрашають стіни цього факультету.

Нагадаємо, програма україністики в Університеті Кембриджу заснована в 2008 р., завдяки фінансовій підтримці благодійного фонду Дмитра та Лади Фірташів Firtash Foundationn, який також є організатором "Днів України у Великобританії".

Робота програми спрямована на популяризацію та всебічне сприяння вивченню України у Великобританії та за її межами, шляхом поглиблення міжкультурного діалогу і просування інноваційних підходів у дослідженні багатого історичного, лінгвістичного та культурної спадщини України.

"Дні України у великій Британії" - фестиваль української культури, який пройде з 17 по 19 жовтня 2013 р. в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонструють весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, кухню і народні ремесла. Організатор фестивалю - благодійний фонд Firtash Foundation, заснований Дмитром і Ладою Фірташ, спонсором виступає міжнародна група компаній Group DF.