ua en ru

У Казахстані підвищили пенсійний вік для жінок з 58 до 63 років

У Казахстані прийнято закон "Про пенсійне забезпечення в Республіці Казахстан", що передбачає підвищення пенсійного віку для жінок з 58 до 63 років, повідомляє телеканал "Росія 24".

За законом усі працюючі громадяни Казахстану зобов'язані перераховувати на особисті рахунки в пенсійний фонд 10% від своєї зарплати. Накопичені заощадження після досягнення пенсійного віку використовуються на виплату пенсій.

Чоловіки в Казахстані виходять на пенсію в 63 роки. Ранній вихід жінок на пенсію не дозволяв їм накопичити достатні кошти для виплати пенсії, зіставної за розміром з пенсіями для чоловіків.

Новий закон передбачає створення єдиного накопичувального пенсійного фонду та введення обов'язкових пенсійних відрахувань роботодавцями для співробітників, що працюють на важкому і шкідливому виробництві.

Підвищення пенсійного віку для жінок проведуть поступово, протягом 10 років, збільшуючи пенсійний вік на півроку щорічно. Закон повинен підписати Президент країни Нурсултан Назарбаєв. Документ набуде чинності після підписання Президентом і оприлюднення в офіційних ЗМІ.

За статистикою середня тривалість життя жінки в Казахстані становить 78 років. Майже 30% працездатного населення країни не може працевлаштуватися, 2 млн людей працюють на себе і не роблять відрахувань до пенсійного фонду. На багатьох підприємствах зарплату виплачують у конвертах, кілька сотень тисяч громадян виїхали на заробітки до Росії та інші країни.

Чисельність населення Казахстану становить 16,9 млн осіб.

Читайте також: Українським громадянам, які працюють за кордоном, дозволено сплачувати страхові внески до ПФУ, - закон