ua en ru

У Кабміні прогнозують ратифікацію Радою УА з ЄС у вересні 2014 р

У Кабінеті міністрів України прогнозують внесення у Верховну Раду і потім ратифікацію там угоди про асоціацію України з Євросоюзом у вересні 2014 р.

У Кабінеті міністрів України прогнозують внесення у Верховну Раду і потім ратифікацію там угоди про асоціацію України з Євросоюзом у вересні 2014 р. Про це на прес-конференції заявив урядовий уповноважений у питаннях євроінтеграції, торговий представник України Валерій П'ятницький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наскільки я знаю, то 30 днів - це мінімально необхідний термін, після якого наступає право, а не обов'язок. Більш того, ці дні - вони не обмежені в часі. Це може бути і на 32 чи 42 день, тому я не можу сказати, коли це відбудеться. З іншого боку зрозуміло, коли буде наступна сесія парламенту, тому в даному випадку логічно і очевидно, що ратифікація має відбутися вже у вересні, і вона відбудеться", - заявив П'ятницькій.

Він зазначив, що ратифікація СА з ЄС відбудеться для того, щоб Україна могла повною мірою скористатися всіма можливостями ,що надає СА та зона вільної торгівлі з ЄС.

"Дуже часто запитують тільки про тарифи і квоти, але це дуже мізерна частина цієї угоди - 2-3% угоди, а природа угоди - це правила і їхня реалізація, це створення можливостей для бізнесу, для громадянського суспільства, це селекція абсолютно нових цінностей", - сказав П'ятницькій.

Нагадаємо, 27 червня 2014 р. Україна підписала економічну частину угоди про асоціацію з ЄС. Таким чином, з урахуванням підписаної в березні політичної частини УА з ЄС тепер є повністю підписаним документом. Після цього очікується його ратифікацію в парламентах України та країн ЄС.

Проте пізніше міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв звернувся до міністра закордонних справ України Павлу Клімкіну з проханням відкласти набуття чинності УА між Україною та ЄС до вивчення ризикових зон.

Для вивчення таких ризиків була узгоджена серія тристоронніх зустрічей е у форматі Україна-ЄС-Росія. Перша така зустріч відбулася 3 липня 2014 р. в Брюсселі на експертному рівні. Потім відбувся ще ряд раундів. Наступний раунд консультацій очікується 12 вересня.

Представники Євросоюзу вважають, що в України ще є час, щоб до 1 листопада 2014 р. УА з ЄС набула чинності. Так, за словами керівника програм співпраці представництва ЄС в Україні Ендрю Расбаша зазначив, що документи про ратифікацію УА з Україною ЄС повинні надійти до Ради Євросоюзу до кінця серпня для того, щоб "за 2 місяці були оброблені".

Разом з тим, фракція "Батьківщина" у Верховній Раді України форсує ратифікацію УА з ЄС. Так, нардеп від "Батьківщини", голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря заявив, що на засіданні комітету було прийнято рішення звернутися до Президента Порошенка з проханням невідкладно внести до парламенту на ратифікацію угоду про асоціацію.