ua en ru

У Кабміні після парламентських виборів відбудеться ротація кадрів, - джерела

Саміт Україна-ЄС відбудеться після ротації українського уряду. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в Єврокомісії. Як стверджують джерела газети, Київ запевнив Брюссель, що ротація неодмінно відбудеться.

Нагадаємо, вчора посол Євросоюзу Ян Томбіньскі заявив, що саміт Україна-ЄС відбудеться лише у разі вирішення проблеми політично мотивованого правосуддя щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко та членів її уряду. Проте до вечора в Брюсселі спростували газеті інформацію про такі умови проведення саміту. Згідно оновленої позиції Єврокомісії, керівництво ЄС готове зустрітися з Президентом Віктором Януковичем на початку 2013 р., "після виборів і переформатування уряду".

"Ми чекаємо проведення виборів 28 жовтня і формування нового уряду, щоб почати підготовку до чергового саміту Україна-ЄС. Внаслідок швидше за все саміт відбудеться на початку 2013 року... Це - єдина офіційна позиція Європейської ради (ради глав держав-членів ЄС) і Єврокомісії ", - заявив виданню офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Петер Стано. "Цю позицію поділяє також Європейська служба зовнішніх дій", - доповнила його Майя Кочьянчіч, спікер високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Поінформоване джерело в європейських структурах запевнило, що уточнене формулювання є остаточним, і в разі проведення чесних виборів перспектива проведення саміту не буде поставлена ​​під питання. Інший представник ЄК припустив, що Ян Томбінскій процитував застарілу позицію - раніше Брюссель дійсно допускав прив'язку між кримінальними справами представників опозиції і можливістю зустрічі на високому рівні.

Рівень представництва ЄС на саміті не буде знижений - в ньому візьмуть участь президент ЄК Жозе Мануел Баррозу і президент Європейської ради Херман ван Ромпей, запевнили в Брюсселі. "Пані Ештон зазвичай також бере участь у самітах з третіми країнами, але на даний момент склад делегації ЄС ще не затверджений, він стане відомий ближче до дати самміту", - додала Майя Кочьянчіч.

Уточнена позиція ЄС, що припускає обов'язкову ротацію Кабміну, не узгоджується з українською Конституцією, яка не передбачає зміни уряду після парламентських виборів. Джерело газети уточнило, що це не є односторонньою вимогою ЄС - хід подій, підсумком яких стане саміт, нібито узгоджений Євросоюзом на переговорах з високопоставленим представником уряду. За розрахунками співрозмовника газети, саміт може відбутися наприкінці січня-початку лютого. Вчора це побічно підтвердив глава департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, який окреслив таку ж схему підготовки до заходу. "Бажання наших європейських партнерів проводити саміт після того, як будуть повністю сформовані Верховна рада, парламентська більшість і новий склад уряду, є логічним", - заявив він учора на брифінгу в Києві.

Експерти відзначають, що відставка нинішнього Кабміну може бути одним з етапів нормалізації відносин України з Заходом. "Нинішній уряд міг би продовжувати роботу і після виборів. Його зміна можлива лише за рішенням Президента - або в результаті боротьби за владу, або якщо Віктор Янукович захоче показати Заходу, що він прагне до реформ", - підкреслює професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.
"Якщо ми не просто говоримо про ЄС, а готуємося до вступу в нього, то побачимо коаліційний уряд, який підтримає Захід, - вважає глава МНС, кандидат в народні депутати Віктор Балога. - Це вигідно і президенту. Без такої ротації він істотно знижує свої шанси на переобрання в 2015 році, коли йому потрібна буде підтримка і сходу, і заходу країни".

Читайте також: Рада міністрів ЄС 14 листопада обговорить ситуацію в Україні, - Томбіньскі

Читайте також: Рада міністрів ЄС 14 листопада обговорить ситуацію в Україні, - Томбіньскі