ua en ru

В Ізраїлі обрали головних рабинів

В Ізраїлі оголошено результати виборів головних рабинів країни.

Головним сефардським рабином Ізраїлю став син духовного лідера партії ШАС - Іцхак Йосеф. За нього проголосували 68 осіб. Він змінить на цій посаді рабина Шломо Амара.

Головним ашкеназький рабином Ізраїлю обраний Давид Лау, син колишнього головного рабина Меїра Лау. Він теж отримав 68 голосів. Йому належить прийняти справи у Йони Мецгера.

З 150 осіб, що увійшли до спеціальної комісії, правом голосу скористалися 147 осіб. Три людини не з'явилися на виборчі дільниці. Їм належало з шести кандидатів - по три від кожної релігійної громади - вибрати двох головних рабинів.

Як повідомляє evangelisch.de, виборча кампанія, відзначена інтригами та зловживаннями, залишила гіркий присмак. Ізраїльський раввинат в даний час як ніякий інший сектор суспільного життя оповитий скандалами.

Особливо розходилися думки щодо одного з кандидатів на пост головного ашкеназского рабина - голови об'єднання рабинів "Цохар" Давида ставити. Він закликає до реформи впливових релігійних організацій, чиї повноваження визнають все менше ізраїльтян.

Рабин Авраам Йосеф, один з 3 синів Овадія Йосефа змушений був відкликати свою кандидатуру на посаду головного сефардського рабина після звинувачення у зловживанні службовим становищем. Замість нього в гонку вступив його брат - Іцхак Йосеф.

Прем'єр-міністр Бенджамін Нетаньяху підтримав під час виборів Давида Лау, батько якого є близьким другом сім'ї прем'єра.

Крім того, на тлі виборчої кампанії зросла напруженість між релігійними і світськими властями.

Нагадаємо, що за добу до виборів міністр юстиції Ципі Лівні та міністр у справах релігій Нафталі Беннет попередили всіх кандидатів про підготовлювану реформу Головного рабинату Ізраїлю. У листі йшлося про те, що вже в найближчу каденцію в Ізраїлі буде лише один головний рабин замість двох. У рамках підготовки реформи один з переможців на виборах стане головним рабином Ізраїлю, інший переможець - очолить Головний раввінатского суд.