ua en ru

До Ізраїлю з Єгипту повернувся Ілан Гарпель, якого обміняли на 25 ув'язнених

До Ізраїлю повернувся Ілан Гарпель, який з червня 2011 року знаходився в єгипетській в'язниці за звинуваченням у шпигунстві. Про це повідомляє радіо "Свобода".

В обмін на Гарпеля влада Ізраїля випускає на свободу 25 громадян Єгипту, які знаходилися в ізраїльських в'язницях за звинуваченнями в кримінальних злочинах - контрабанда зброї і наркотиків, незаконний перехід кордону і тому подібне.

25 колишніх ув'язнених будуть передані єгипетській владі на прикордонному переході "Таба" на південь від Ейлата.

Ілан Гарпель, громадянин Ізраїлю і США, прибув до Єгипту під час революції по своєму американському паспорту. У червні 2011 року він був арештований в Каїрі і звинувачений в шпигунстві на користь Ізраїлю, роботі на ізраїльську розвідку "Моссад" і спробах вербування молоді. Пізніше звинувачення в шпигунстві було зняте, і його змінило звинувачення в закликах до заворушень і нападів на державні установи. З червня Гарпель знаходився в єгипетській в'язниці.

Переговори про його звільнення велися давно, але тільки завдяки операції, в результаті якої днями був звільнений викрадений "Хамас" ізраїльський військовослужбовець Гилад Шаліт, стало можливим прийти до угоди про обмін Гарпеля.