ua en ru

В Іспанії пройшла багатотисячна демонстрація за скасування монархії

В Іспанії кілька тисяч людей вийшли на вулиці Мадрида з вимогою скасувати в країні монархію і встановити демократичні процедури обрання глави держави, повідомляє Associated Press.

Головним місцем збору мітингувальників стала площа Пуерта-дель-Соль в центрі Мадрида, а в якість формального приводу для демонстрації була обрана 82-та річниця встановлення останньої республіки і зречення від влади короля Альфонса XIII. У 1936 р. в результаті громадянської війни до влади в Іспанії прийшов генерал Франсиско Франко, який в 1947 р. ввів режим вакантного престолу, а після його смерті в 1975 р. монархія в країні була повністю реконструйована, але з конституційними обмеженнями.

"Монархію нам нав'язав диктаторський режим, звідси випливає її нелегітимність. Крім того, ми вважаємо, що мати главу держави, якого не обирають - анахронізм, це не відповідає принципам демократії", - повідомила журналістам одна з учасниць демонстрації.

Економічна криза в Іспанії посилив тиск на монарший двір, зокрема, 75-річного короля Хуана Карлоса I звинувачували в тому, що він як формальний глава держави, де, за офіційною статистикою, кожен четвертий громадянин не може знайти роботу, дозволяє собі розкішне сафарі по Африці. Масла у вогонь додали звістки про те, що члени королівської прізвища виявилися заміщені в корупційному скандалі.

Молодшу дочку короля Іспанії інфанта Христину підозрюють у приховуванні корупційних схем, в яких виявився замішаний її чоловік Іньякі Урдангарін. Суд прийняв рішення викликати її на слухання після того, як партнер Урдангаріна Дієго Торрес - також учасник скандалу - представив слідству електронні листи, що містять листування Урдангаріна та Христини щодо організації "Інститут ноос". У слідства є підстави підозрювати, що через неї було виведено і викрадено 5,8 млн євро бюджетних коштів.