ua en ru

В інтерв'ю напередодні своєї смерті Березовський заявив, що втратив "сенс життя"

Борис Березовський в інтерв'ю оглядачеві журналу Forbes Іллі Жегулеву ввечері 22 березня, за кілька годин до своєї смерті, заявив, що втратив "сенс життя". Текст бесіди опублікований напередодні пізно ввечері в електронній російськомовній версії видання.

За словами журналіста, інтерв'ю не повинно було бути опубліковано - відповідну обіцянку він дав Березовському. Однак після його смерті все ж було прийнято рішення про публікації.

Як розповідає Жегульов, бесіда відбулася в ресторані при готелі Four Seasons.

Зокрема, Березовський заявив, що більше нічого так не хоче, як повернутися в Росію. "Коли навіть завели кримінальну справу, я хотів повернутися в Росію. Навіть коли завели кримінальну справу! Тільки за порадою (правозахисника, вдови академіка Андрія Сахарова) Олени Боннер залишився. Головне, що я недооцінив, - що мені настільки дорога Росія, що я не можу бути емігрантом", - сказав він.

"Я змінив багато свої оцінки. В тому числі самого себе. Це стосується того, що є таке Росія і що є Захід. Я абсолютно ідеалістично представляв можливість побудови демократичної Росії. І ідеалістично уявляв, що таке демократія в центрі Європи. Недооцінена інертність Росії та сильно переоцінив Захід. І це відбувалося поступово. Поміняв своє уявлення про шляхи Росії... Я не повинен був виїжджати з Росії...", - додав Березовський.

У відповідь на твердження, що якби він залишився в Росії, то перебував би у в'язниці, Березовський сказав: "Зараз, озираючись на те, як я прожив ці роки в Лондоні...". На його думку, екс-глава НК "ЮКОС", заарештований у 2003р. і нині відбуває ув'язнення по черговому вироком, "зберіг себе". "У мене немає зараз відповіді на це питання... Ходорковський... зберіг себе", - додав він після паузи.

"Це не означає, що я втратив себе. Але я пережив набагато більше переоцінок, розчарувань. Ходорковський все-таки менше. Я. .. втратив сенс", - наводить оглядач видання слова Березовського. "Життя?" - задав уточнююче запитання Жегульов. "Це не означає, що я втратив себе. Але я пережив набагато більше переоцінок, розчарувань. Ходорковський все-таки менше. Я. .. втратив сенс", - відповів Березовський.

"А що ж робити?" - запитав журналіст. "Я не знаю, що мені робити. Мені 67 років. І я не знаю, що мені далі робити", - відповів бізнесмен.

"Березовський довго-довго дивиться мені в очі. Після цього колись самий могутній бізнесмен і політик Росії каже, що хоче повернутися в науку і був би щасливий в Росії зайнятися нею, адже колись він носив звання дійсного члена Російської академії наук. Однак коли я запропонував детально поговорити про науку, Березовський явно не горів бажанням спілкуватися на цю тему. Схоже, він сам не вірив ні в повернення на батьківщину, ні в в науку. Намагаючись підбадьорити, обіцяю, що наступного разу зустрінуся з ним у Москві .. . в Академії наук. На що Березовський похмуро усміхається: - Гарне уточнення", - так завершується опублікований текст бесіди.

Читайте також: Британські правоохоронні органи підтвердили смерть Березовського