ua en ru

В Індонезії посла Австралії викликали в МЗС у зв'язку програмою стеження АНБ

Австралійський посол в Індонезії Грег Моріарті викликаний в МЗС цієї країни, передає телеканал ВВС.

Причина цього - публікації в австралійській пресі про можливу причетність австралійських посольств до програми стеження Агентства національної безпеки (АНБ) США. Так, повідомляється, що дані для американської розвідки збирали ключові австралійські диппредставництва по всій Південно-Східній Азії.

За словами глави МЗС Індонезії Марті Наталегави, можливе шпигунство є не тільки порушенням міжнародної безпеки, але і порушенням дипломатичних норм і етики.

"Зазначена діяльність йде врозріз з дружніми стосунками двох сусідніх держав і є, на думку індонезійського уряду, неприпустимою", - додав він.

Відзначається, що розмова Моріарті з Наталегавой тривала не більш півгодини, австралійський посол за підсумками зустрічі заявив, що вона пройшла досить конструктивно.

Повідомлення в ЗМІ тихоокеанських держав про можливу наявність у посольствах секретного шпигунського устаткування з'явилися незабаром після того, як міжнародне співтовариство звинуватив Вашингтон в "прослушці" телефонних переговорів щонайменше 35 лідерів іноземних держав.