ua en ru

В Індії в результаті вибуху бомби біля споруджуваної АЕС шість людей загинули, троє поранені

На півдні Індії шість осіб загинули, троє отримали серйозні поранення в результаті вибуху бомби неподалік від недобудованої атомної електростанції (АЕС) "Куданкулам". У числі постраждалих, на думку поліції, знаходиться і один з підозрюваних в організації вибуху. Про це повідомляє Associated Press.

За словами співробітників правоохоронних органів, бомба вибухнула випадково. В результаті цього обрушилося три будинки. Прибулий на місце рятувальний загін виявив тіла чотирьох загиблих, ще двоє померли в госпіталі.

Після обстеження руйнувань поліцейські знайшли ще дві бомби розірвалися і хімічні матеріали, які були використані для виробництва вибухівки. Поліція сподівається, що мета виготовлення вибухівки вдасться з'ясувати, допитавши підозрюваного, доставленого в госпіталь.

Особи загиблих поки встановити не вдалося, оскільки жителі села, побоюючись арешту, покинули свої будинки ще до прибуття поліцейського загону.

Вибух прогримів в селі, яка є центром протестів проти ядерної енергетики і знаходиться у безпосередній близькості від АЕС. Повідомляється, що АЕС не постраждала, і її експлуатація продовжується в штатному режимі.

Місцеві жителі та антиядерні активісти з різних країн протестують вже протягом десятиліть. Вони побоюються, що аварії на станції, які можуть виникнути, серйозно зашкодять довкіллю та здоров'ю населення. У свою чергу лідер Народного руху проти атомної енергетики, яке очолює ці протести, заявив, що вибухи в селі не пов'язані з рухом і його прихильники не брали участь у виготовлення вибухівки.

АЕС "Куданкулам" будується на півдні Індії російським підприємством ЗАТ "Атомстройекспорт" з 1998 р. В жовтні 2013 р. до мережі був підключений перший блок електростанції. Спочатку запуск АЕС планувався на 2011 р., проте був відкладений із-за масових протестів. В даний момент продовжується зведення третього і четвертого блоків.