ua en ru

У I кварталі 2013 р. зростали всі основні компоненти внутрішнього попиту, - МЕРТ

У I кварталі 2013 р. зростали всі основні компоненти внутрішнього попиту: споживчий попит домогосподарств виріс на 4,5%, інвестиційний - на 4%, попит сектору загальнодержавного управління - на 2,1%. Про це повідомили в департаменті макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), коментуючи останні дані Держстату за обсягом реального ВВП.

Нагадаємо, обсяг реального ВВП в I кварталі 2013 р. скоротився на 1,1%, порівняно з 1,3% за аналогічним періодом минулого року. Але, на відміну від негативної динаміки II півріччя 2012 р., в I кварталі 2013 р. ВВП з урахуванням сезонної компоненти і в порівнянні з IV кварталом 2012 р. виріс на 0,6%, підкреслили в МЕРТ.

«При таких тенденціях негативна динаміка ВВП, в цілому, пояснюється падінням експорту на 6,8%. Це об'єктивно пов'язано із збереженням на початку 2013 р. несприятливої цінової ситуації на зовнішніх ринках основних товарів українського експорту, в умовах триваючих рецесійних процесів в Єврозоні, що, відповідно, вплинуло на розвиток як зовнішньоорієнтованих, так і суміжних секторів економіки», - відзначили в МЕРТ .

Істотний вплив на динаміку ВВП в I кварталі 2013 р. виявилися значне скорочення накопичених в II півріччі 2012 р. запасів матеріальних оборотних коштів - на 22,9 млрд грн. Також з боку пропозиції високими темпами зростала валова додана вартість сільського господарства (+5,7%), торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (+3,1%). Спостерігалася позитивна динаміка валової доданої вартості інших видів економічної діяльності (+0,9%), в основному, за рахунок зростання валової доданої вартості фінансової діяльності (+3,9%).

Читайте також: Держстат переглянув оцінку скорочення ВВП України в I кварталі до 1,1%