ua en ru

У ході здійснення процедур держзакупівель у 2011 р. було використано близько 400 млрд грн, - Хорошковський

У ході здійснення процедур державних закупівель у 2011 р. було використано близько 400 млрд грн. Про це на сьогоднішній зустрічі з представниками громадських організацій на тему проведення антикорупційних заходів у сфері держзакупівель заявив перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми маємо за 2011 р. приблизно 400 млрд грн, які були використані по процедурах державних закупівель", - сказав Хорошковський.

Він також підкреслив, що останніми роками для поліпшення ситуації у сфері держзакупівель і боротьби з корупцією державою були прийняті певні заходи, як-от ухвалення закону, розробленого з урахуванням рекомендацій Євросоюзу, проте ще не всі питання достатньою мірою врегульовані. "На жаль, цей закон не забезпечує нам достатньої захищеності якраз в питаннях додаткового запобігання корупції", - сказав перший віце-прем'єр.

За словами Хорошковського, результати проведеного аналізу свідчать, що більше всього фактів корупції зустрічається в таких порушеннях: встановлення непрозорості нечітких технічних вимог і рекомендацій проведення торгів, штучне розширення предмету закупівель, штучне звуження предмету закупівель, допущення помилок під час складання рекомендацій проведення торгів. Серед процедурних порушень з боку замовника найчастіше зустрічаються: порушення порядку оприлюднення інформації про предмет закупівель, неправомірне визначення переможця процедури закупівлі, допущення до оцінки пропозицій комплексних торгів учасників закупівлі, які не відповідають вимогам і рекомендаціям проведення торгів, а також укладення договорів закупівлі з порушенням термінів.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, на держзакупівлі в 2011 р. було витрачено 135,8 млрд грн.