ua en ru

У Харківській області викрито "відмивання" 300 млн грн

Співробітники податкової міліції Харківської області викрили конвертаційний центр через який за два роки були "відмиті" 300 мільйонів гривень. Про це РБК-Україна повідомили в оперативному управлінні ГУ Міндоходов в Харківській області.

Раніше судимий 43-річний уродженець Донецької області, взявши в подільники шістьох помічників, налагодив чітку систему переведення безготівкових коштів у реальні гроші.

За 2013-2014 роки вони створили більше 76 фіктивних підприємств (42 з них в Харкові), послугами яких користувалися фірми Харківської, Київської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Створені підприємства, які фактично існували тільки на папері, "конвертатори" реєстрували на громадян з важким фінансовим становищем, виплачуючи їм одноразову грошову винагороду. Однак формальні господарі нових фірм не розпоряджалися своїм "бізнесом" - всі банківські рахунки та реквізити використовувалися зловмисниками для маскування своєї протиправної діяльності.

"У ході комплексу широкомасштабних заходів працівники податкової міліції провели 12 обшуків, - зазначає начальник оперативного управління ГУ Міндоходов в Харківській області Сергій Мережко, - Так, в автомобілях, житлових і офісних приміщеннях, якими користувалися махінатори, співробітники оперативно-слідчих підрозділів виявили та вилучили печатки фіктивних підприємств, документацію, комп'ютерну техніку, на якій зберігалися всі дані тіньових оборудок, та грошові кошти на загальну суму близько 549 тисяч гривень".

Всі вилучені матеріальні цінності будуть використані в якості речових доказів у кримінальній виробництву, відкритому за ч.3 ст. 212 КК України.

"Конвертація здійснювалася через підприємства на єдиному податку. Втрати бюджету лише за рахунок ухилення від сплати ПДВ склали близько 50 мільйонів гривень", - уточнила кореспонденту РБК-Україна прес-секретар податкової міліції ГУ Міндоходов в Харківській області Олена Дудченко.

В даний час оперативно-слідчі заходи по даному правопорушенню тривають.

Нагадаємо, Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України спільно з Генеральною прокуратурою України викрили та припинили діяльність найбільшого в країні "конвертаційного центру", грошовий оборот якого в 2014 р. склав 1 млрд грн.