ua en ru

В Харківській обл. Shell почала роботи з гідророзриву пласту

Компанія Royal Dutch Shell почала роботи з гідророзриву пласта на першій пробуреній розвідувальній свердловині у селі Веселе Первомайського району на Харківщині. Про це повідомляє радіо "Свобода" із посиланням на джерело у компанії.

Компанія Royal Dutch Shell почала роботи з гідророзриву пласта на першій пробуреній розвідувальній свердловині у селі Веселе Первомайського району на Харківщині. Про це повідомляє радіо "Свобода" із посиланням на джерело у компанії.

Наразі Shell проводить розвідувальні роботи щодо видобутку газу з ущільнених піщаників. Пробурена розвідувальна свердловина і керн (зразок породи) відправлено на експертизу у США.

У вересні представники Royal Dutch Shell і "Надра Юзівська" підписали операційну угоду про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській площі, у результаті чого компанія Shell юридично і фактично отримала право розпочати роботи з розвідки й згодом видобутку вуглеводнів. Прогнозні ресурси Юзівської площі (Харківська і Донецька області) оцінюються у понад чотири трильйони кубометрів газу.

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що видобувати газ компанія Shell розпочне вже у 2015 р. Проте, за оцінками експертів, з моменту розвідки до початку видобутку пройде не менше п'яти років.

Відзначимо, що в кінці вересня Shell завершила буріння першої свердловини "Біляївська-400"в Першотравневому р-н Харківської обл., поклавши початок розвідці сланцевого газу в Україні. Але компанії знадобиться ще близько року, щоб отримати остаточні результати щодо можливих обсягів видобутку.

У травні 2012 р., коли британо-голландська Shell і американська Chevron виграли у конкурсах за право розробки Юзівського і Олеського родовищ сланцевого газу, мова йшла про те, що обидві угоди мають бути підписані в грудні того ж року, а перша промислова видобуток сланцевого газу в Україні може початися вже в 2015 р.

Однак досі угода укладена тільки з однією компанією.

У вересні українська компанія ТОВ "Надра Юзівська" і Royal Dutch Shell підписали операційне угоду, яка фактично дозволяє почати роботу на Юзівському родовищі газу, тобто видобуток сланцевого газу. Раніше, 24 січня 2013 р. компанія Shell, ТОВ "Надра Юзівська" і уряд України оголосили про підписання угоди про розподіл продукції на розвідку, розробку і видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької і Харківської областей України. Згідно з підписаною угодою, компанія Shell і "Надра Юзівська" мають по 50% частки участі кожна. Shell буде оператором проекту, відповідальним за всі роботи в рамках угоди. Права і зобов'язання інвесторів будуть визначені в угоді про операційної діяльності, яке належить підписати після укладення УРП.

Україна у видобутку сланцевого газу бачить джерело своєї енергетичної незалежності від Росії. Однак вигоди від видобутку сланцевого газу трохи меркнуть на тлі заяв різних експертів у сфері екології про те, що методи такого видобутку загрожують довкіллю. При використанні фрекінгу, який вважається екологічно щадним методом видобутку газу, до сланцевих пластів під великим тиском закачується вода, змішана з піском і хімікатами. Противники такого методу вважають, що в результаті відбувається не тільки забруднення ґрунтових вод, але й підвищується ризик землетрусів.

Нагадаємо, що нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell в минулому кварталі скоротила обсяг прибутку з урахуванням разових факторів на 32%, у порівнянні з тим же періодом в 2012 р. Скоригований прибуток знизився до 4,5 млрд дол. з 6,6 млрд дол. за аналогічний період 2012 р. Прибуток компанії з урахуванням змін витрат на виробництво (CCS) зафіксована на рівні 4,3 млрд дол. у порівнянні з 6,2 млрд дол., отриманими в 2012 р. загальний прибуток Shell зменшилася до 4,7 млрд дол. з 7,2 млрд дол. у III кварталі минулого року. Виручка в минулому кварталі підвищилася до 116,5 млрд дол. з 112,1 млрд дол., чистий обсяг капіталовкладень за цей період склав 8,9 млрд дол.

Royal Dutch Shell - найбільша у Європі нафтова компанії. Для України вона цікава тим, що збирається видобувати сланцевий газ на Юзівському родовищі. Нагадаємо, 16 січня 2013 р. Донецька обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівського родовища. Нідерландсько-британська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell вкладе у Юзівське газове родовище (Донецька область) від 10 до 50 млрд дол. Як заявляв на початку року міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, Shell в найближчі 3-5 років інвестує 410 млн дол. у Юзівське родовище.