ua en ru

У Харкові активісти Євромайдану намагалися знести пам'ятник Леніну

Учасники сьогоднішньої акції Євромайдану, які сьогодні вдень пікетували з'їзд депутатів всіх рівнів з південно-східних областей і АР Крим біля Палацу спорту у Харкові, після пікету ходою прийшли на площу Свободи до пам'ятника Леніна.

Учасники сьогоднішньої акції Євромайдану, які сьогодні вдень пікетували з'їзд депутатів всіх рівнів з південно-східних областей і АР Крим біля Палацу спорту у Харкові, після пікету ходою прийшли на площу Свободи до пам'ятника Леніна. Про це повідомляє харківський "Медіапорт".

23:00 Активісти Евромайдана підпалили портрет Януковича.

У Харкові активісти Євромайдану намагалися знести пам'ятник Леніну

22:35 Рада харківського Майдану разом з архітектором обговорили можливість знесення пам'ятника, розповів депутат облради від опозиції Іван Варченко. Спиляти пам'ятник звичайної болгаркою не можна, зроблений "міцно". Звалити його теж не можна - він може пошкодити електрокабель та комунікації метрополітену. "Давайте дочекаємося до вівторка, і якщо не буде постанови ВР, ми приймемо місцевий рішення і пам'ятник буде демонтовано. Але культурно", - сказав Варченко.

У Харкові активісти Євромайдану намагалися знести пам'ятник Леніну

21.43 Активісти Евромайдана і представники опозиційних партій зайшли в обладміністрацію. Депутат облради від ВО "Батьківщина" попросив заступника губернатора - керівника апарату обласної адміністрації Василя Хому показати схоронність документів і кабінетів. Зайшли в кабінет губернатора.

21:10 Сергій Жадан закликав людей розійтися. Так як немає техніки, щоб демонтувати пам'ятник. І зібратися завтра вранці, в 11:30. За словами Жадана, представники "ультрас" пішли в обладміністрацію - їх запросили співробітники ХОДА.

Серед протестувальників звучали заклики знести пам'ятник. Пізніше активісти вирушили в Харківську обладміністрацію. Вони відвідали кабінет губернатора, де зняли зі стіни портрет Януковича.

У Харкові активісти Євромайдану намагалися знести пам'ятник Леніну

20:45 Пам'ятник Леніну у Харкові обмалювали гаслами.

Письменник Сергій Жадан виступив на мітингу і сказав, що нікого ні до чого не закликає, але пам'ятників Леніну немає вже в багатьох містах України. Він згадав, як мер міста Геннадій Кернес обіцяв "переламати руки і ноги" тим, хто підійде близько до памянику. "Ми біля пам'ятника, а де тепер мер", - сказав Жадан.

Станом на 19.51 біля пам'ятника протестувальники продовжують сперечатися про те, зносити чи ні пам'ятник Леніну. Один з учасників сказав, що готовий знайти техніку, якщо люди на площі вирішать, що монумент потрібно знести. Він запропонував проголосувати. Багато людей проходосовали "за", але тих, хто голосував проти було більше. Основний аргумент проти нічного знесення, - міркування безпеки.

У Харкові активісти Євромайдану намагалися знести пам'ятник Леніну

Огорожа по периметру містечка, який був розгорнутий на площі Свободи до масниці, знесли. Розібрали декоративні огорожі у дерев'яних будиночків. Різьблені кілочки протестувальники взяли з собою, як вони кажуть, "для самооборони".

Станом на 19.26 протестуючі забралися на постамент пам'ятника. Скандують "Слава Україні!". Двічі співали Гімн України.

19.20. Навколо пам'ятника Леніну кілька тисяч чоловік. Є прапори України, один прапор "Удару", є прапор ВО "Свобода". Серед протестувальників - також представники фанатського руху "ультрас".