ua en ru

У Грузії головну площу країни позбавили революційної назви

У столиці Грузії перейменували площу Революції Троянд. Тепер ця територія в центрі Тбілісі буде носити ім'я лідера національно-визвольного руху Мераба Костави.

У столиці Грузії перейменували площу Революції Троянд. Тепер ця територія в центрі Тбілісі буде носити ім'я лідера національно-визвольного руху Мераба Костави.

Був перейменований і міжнародний аеропорт - він названий ім'ям першого Президента Грузії Звіада Гамсахурдії. Таке рішення прийняли члени Тбіліського міського зібрання, повідомляє "Грузія-онлайн" з посиланням на його голову Іраклія Шихіашвілі.

В даний час вирішується питання про "переміщення" назви площі Європи. Її влада Тбілісі хоче передати парку Ріці, а нинішню площу Європи планують перейменувати в площу Ста Тисяч Мучеників.

Нагадаємо, що ім'я Революції Троянд площа в кінці проспекту Руставелі отримала після подій 2005 року, через два роки після приходу до влади опозиціонера Михайла Саакашвілі. Переворот назвали "революцією троянд", тому захоплення будівлі парламенту здійснили опозиціонери, які тримали в руках троянди. Раніше це була площа Республіки.

Сьогодні, після того як влада в країні перейшла до партії противників Саакашвілі з "Грузинської мрії", за кілька місяців до закінчення президентського терміну лідера Грузії, рішення про "ліквідацію частини історії" тбіліська влада називає виправданим. Однак воно не є вираженням ненависті до конкретної події і не обумовлено ненавистю взагалі, підкреслює голова Тбіліського міського зборів Шихіашвілі.

Роком раніше влада Грузії вперше відмовилася від традиції святкування річниці "революції троянд". До цього щорічно 23 листопада відзначалося як державне свято.