ua en ru

У Греції поліція заарештувала редактора за публікацію списку податкових "ухильників"

Сьогодні стало відомо, що грецька поліція заарештувала головного редактора журналу Hot Doc Костаса Ваксеваніса. Видання взятого під варту редактора напередодні опублікувало список з 2059 прізвищ греків, які, за даними французької влади, ухиляються від сплати податків, передає Reuters.

Франція передала Греції список грецьких громадян, які мають рахунки в швейцарських банках, щодо яких є підозра в ухиленні від податків, ще в 2010 році. Список осіб тоді не був підданий розголосу і отримав в грецькій пресі назву "список Лагард" (на ім'я тодішнього міністра фінансів Франції Крістін Лагард, яка нині є директором-розпорядником МВФ).

У списку, опублікованому тижневиком Hot Doc фігурує практично вся бізнес-еліта країни а також багато відомих в Греції політиків. Як запевняє журнал, список був відправлений до редакції анонімно. Влада не коментує, чи є цей список справжнім.

У підсумку після публікації списку Віксеваніс був заарештований за порушення закону про персональні дані.
Публікація передбачуваного "списку Лагард" викликала гарячі дискусії в Греції, яка знаходиться на порозі банкрутства. Сам Віксеваніс в відео, яке він послав у Reuters, запевняє, що він зробив те, що зробив би кожен журналіст - зробив надбанням гласності те, що приховувала влада.

Нагадаємо, що в результаті політики скорочення бюджетних видатків, Греція була змушена істотно скоротити зарплати державних службовців і витрати на соціальні потреби.

Читайте також: За неофіційними даними, Греція отримає додаткову фіндопомогу від партнерів по єврозоні в обсязі 16-20 млрд євро