ua en ru

У Греції проходить загальний 48-годинний страйк проти програми жорсткої економії

У Греції проходить загальний 48-годинний страйк - найбільша за останні роки - напередодні голосування в парламенті країни з питання програми жорстких заходів економії, необхідних для зниження дефіциту бюджету. Незадоволені реформами жителі грецьких міст вийшли на вулиці на знак протесту проти дій уряду, програми зі скорочення держвитрат, яка лягла на плечі пересічних громадян.
У Греції страйкують всі працівники муніципальних установ підтримали акцію протесту, не виконавши зобов'язання щодо вивезення сміття, яким тепер буквально завалені вулиці міст; близько 400 працівників портових блокували центральний вхід найбільшого порту країни "Пирэус", більше 1 тис. співробітників охоронних підприємств зібралися біля будівлі Міністерства юстиції країни, передає Reuters.
Втім, транспортні служби вирішили трохи пом'якшити удар і оголосили про те, що акції протесту будуть проходити лише 12 годин замість запланованих 48. Представники афінського аеропорту зазначили: "Починаючи з півночі і до поточного моменту було скасовано 150 рейсів, ще 16 рейсів було перенесено на більш пізні терміни, але поки в аеропорту все тихо".
Тим часом ситуація з невывезенным сміттям поступово набуває катастрофічних масштабів. Більш ніж двотижневе бездіяльність муніципальних служб змусило уряд Греції піти на крайні заходи. Раніше влада оголосила, що якщо сміття не буде вивезений, то працівників чекають великі штрафи і, можливо, тюремне ув'язнення.
На тлі зростаючої прірви непорозуміння між населенням і владою країни демонстранти звернули свій гнів на прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу. З гаслами "Джеффрі, йди додому" вони вийшли на вулиці міст, вказуючи на іноземне походження політика (Папандреу народився в США, навчався у США та Канаді). У ньому греки бачать "прислужника кредиторів", який готовий піти на все, щоб отримати гроші від Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Нещодавно в Афінах завершився місія трійки міжнародних кредиторів (ЄС, МВФ і Європейський центральний банк), які за підсумками інспекції повинні винести рішення щодо виділення Греції чергового траншу кредиту (останнього в рамках першого екстреного пакету допомоги на 110 млрд євро) у розмірі 8 млрд євро. При цьому самі греки, незважаючи на всі заяви влади, зовсім не жадають отримати черговий транш кредиту в рамках допомоги ЄС. Неодноразово супротивники заходів економії, на яку змушений йти уряд Греції заради грошей ЄС, перекривали доступ до будівлі Міністерства фінансів країни, де повинні були проходити консультації трійки кредиторів і грецьких властей.