ua en ru

У Держдепі вважають, що заборона Росією ввезення західних продуктів підірве купівельну спроможність росіян

У Державному департаменті США вважають, що введений Росією заборона на ввезення продуктів харчування з ЄС і США перш за все негативно позначиться на російській економіці та завдасть більшої шкоди самим росіянам.

У Державному департаменті США вважають, що введений Росією заборона на ввезення продуктів харчування з ЄС і США перш за все негативно позначиться на російській економіці та завдасть більшої шкоди самим росіянам. Про це на брифінгу заявила представник Держдепу Мері Харф.

"На жаль, в результаті його (Путіна) дій постраждають росіяни, і ми завжди говорили, що людям у Росії наноситься більшої шкоди слідом за українським народом... Тому він (Путін) повинен зробити вибір. Або він робить дії, які заподіюють шкоду його народу, або він може використати дипломатичні пропозиції, які, як ми завжди говорили, існують, та заходи по деескалації ситуації і намагатися рухатися вперед в іншому напрямку", - зазначила Харф.

Вона ухильно відповіла на питання про те, у скільки оцінюються збитки американських виробників від заборони експорту курятини із США, сказавши, що це рішення та його вплив на бізнес в США вивчається.

При цьому представник Держдепу заявила, що обмеження експорту продовольства негативно позначиться на стані російської економіки. "Він підвищить і так вже високий рівень інфляції, а також підірве купівельну спроможність російських громадян", - вважає Харф.

Відповідаючи на питання, чи може рішення Росії про заборону експорту продовольства бути оскаржене у Всесвітній торговій організації (ВТО), Харф сказала, що вона "не чула про це" і перевірить цю інформацію "зі своєю командою".

Нагадаємо, уряд Росії опублікував вчора список продуктів, заборонених до ввезення в країну. До нього увійшли товари із США, Євросоюзу, Канади, Австралії та Норвегії. Документ передбачає заборону продукції на ввезення строком на один рік. Заборонені до ввезення м'ясо великої рогатої худоби, свинина, м'ясо свійської птиці, м'ясо солоне, сушене чи копчене, риба та ракоподібні, молюски. Обмеження торкнуться також молока і молочної продукції, сирів, сиру на основі рослинних жирів, ковбас і аналогічних продуктів із м'яса, овочів, коренеплодів, фруктів і горіхів.