ua en ru

У держбюджеті-2013 бентежить норма, що дозволяє запозичувати суму, яка перевищує передбачену бюджетом, - експерт

У держбюджеті-2013 бентежить норма, яка дозволяє головним розпорядникам коштів проводити запозичення для фінансування капітальних витрат на суму, яка перевищує передбачену в держбюджеті. Про це виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.

"Дуже бентежить норма, яка дозволяє головним розпорядникам коштів проводити запозичення для фінансування капітальних витрат на суму, яка перевищує передбачену в держбюджеті. Складно уявити, як це може відбуватися на законних підставах, оскільки це суперечить Бюджетному кодексу, Господарському - чому завгодно", - говорить експерт.

Він також зазначає: "Нинішній бюджет виглядає більш стримано-реалістичним, особливо якщо порівнювати його з попередньою вересневою версією. Реалізований достатньо консервативний підхід у визначенні доходів держбюджету. Зрозуміло, що заплановані цього року 374 млрд грн доходів цього року зібрані не будуть. За моїми оцінками - максимум 345 млрд грн".

"Насправді, розраховуючи бюджет, уряд відштовхується від ситуації, при якій реальне зростання економіки наступного року може приблизно дорівнювати нулю. Тому прогнозований показник номінального ВВП в 1,576 трлн грн за підсумками наступного року і, відповідно, зростання реального ВВП на 3,5% - це, швидше, публічний рекламний хід, з метою показати, що все буде добре, і приводів для неспокою немає. В умовах відсутності зростання економіки і реального зростання доходів наступного року, як наслідок, неминуче обмеження соціальних стандартів. Констатую цей факт, не оцінюючи, добре це або погано", - підкреслює Уманський.

Читайте також: Азаров виступає проти скорочення витрат держбюджету-2013