ua en ru

У держбюджеті-2011 має бути встановлений реальний прожитковий мінімум, - профспілки

У держбюджеті-2011 має бути встановлений реальний прожитковий мінімум, розрахований у відповідності до рівня нинішніх цін. Про це йдеться в зверненні Національного форуму профспілок України (НФПУ) до уряду.

У профспілках наголошують, що нинішній прожитковий мінімум не враховує підвищення цін на газ та житлово-комунальні послуги, зростання цін на продукти харчування, а, отже, не може у повній мірі забезпечити потреби на медичне обслуговування, освіту та утримання дітей.

Тому, НФПУ наполягає на впроваджені нових розрахунків прожиткового мінімуму, які б відповідали підходам до ціноутворення, які використовує сам же уряд.

«Якщо цього не буде зроблено, то можна говорити про використання урядом подвійних стандартів. Адже, з одного боку, Кабінет Міністрів розраховує та впроваджує нові, підвищені ціни та тарифи, розуміючи, що росте інфляція, однак у цей же час, відштовхується від прожиткового мінімуму старого зразка. Такий підхід є несправедливим, політично та юридично неправильним», - йдеться в зверненні.

В НФПУ також відзначили, що офіційний прожитковий мінімуму в Україні становить 888 грн., а у проекті держбюджету на 2011 р. розмір прожиткового мінімуму закладений на рівні 941 грн. За незалежними від уряду підрахунками профспілок, реальний розмір прожиткового мінімуму відповідно до справжніх нинішніх цін в Україні на товари та послуги становить не менше 2356 грн.