ua en ru

У Гондурасі одразу два основних кандидати заявили про перемогу на президентських виборах

Відразу два кандидати, які вважалися основними претендентами на вищий державний пост Гондурасу, заявили про свою перемогу на що відбулися 24 листопада 2013 р. президентських виборах, передає Бі-бі-сі.

Згідно з попередніми результатами підрахунку бюлетенів, лідирує кандидат від правлячої Національної партії Хуан Орландо Ернандес, що набрав 34% (631 тис. 079) голосів. Його суперниця Ксиомара Кастро де Селайя, який представляє опозиційну партію "Свобода та відродження", тим не менш, також оголосила себе переможницею, незважаючи на те, що її результат скромніше - всього 28%.

Згідно з даними, опублікованими Верховним виборчим трибуналом Гондурасу, на момент публікації опрацьовано 58% бюлетенів. Кількість виборців, зареєстрованих на виборах, склало 5,4 млн осіб, що визнана високою явкою.

Мануель Селайя, екс-президент Гондурасу, колишній військовими за вказівкою парламенту, і чоловік К.Кастро, закликав прихильників вийти на вулиці, щоб "захистити" результати голосування. "Ми не приймаємо оголошений підсумок і не мають наміру погоджуватися з ними", - заявив М.Селайя.

Х.Эрнандес, у свою чергу, подякував за підтримку президента Нікарагуа Даніеля Ортегу, який по телефону привітав його з перемогою на виборах і запропонував обговорити плани взаємовигідного співробітництва.

Голова Латиноамериканського парламенту (парламентська організація країн Латинської Америки) Родріго Кабесас висловив стурбованість у зв'язку з повідомленнями про ймовірні підтасовуваннях при підрахунку голосів на виборах в Гондурасі. "Ми солідарні з представниками партії "Свобода та відродження" та усіма громадськими рухами, що підтримують К.Кастро в її прагненні добитися справедливого підрахунку голосів, і закликаємо владу країни розслідувати відомості про маніпуляції з бюлетенями, з тим щоб ліквідувати всякі підозри у фальсифікації виборів, які можуть виникнути у народу Гондурасу і в міжнародного співтовариства", - заявив Р.Кабесас.

Гондурас є однією з найбідніших країн Латинської Америки і займає перше місце в світі за кількістю вбивств на душу населення із-за розгулу наркомафії.