ua en ru

У Німеччині штрафуватимуть за прогули шкільних занять

Мати сімох дітей, однопартієць канцлера Ангели Меркель по Християнсько-демократичному союзу, міністр праці Німеччини Урсула фон дер Ляйен виступила з несподіваною ініціативою: вона пропонує ввести штрафи за прогули шкільних занять. На думку чиновника, діти, які регулярно пропускають уроки, згодом стають безробітними, пише сьогодні "Російська газета".

Статистика свідчить, що половина німецьких громадян, що одержують виплату з безробіття, не закінчили школу. Одна шоста всіх школярів Німеччини щодня прогулюють заняття.

Ініціативу міністра підтримали пересічні громадяни і навіть опоненти з Соціал-демократичної партії. Член комітету з освіти парламенту Німеччини Свен Шульц заявив "РГ", що прогули занять найчастіше відбуваються в районах з підвищеною соціальною напруженістю.

Голова профспілок поліції Райнер Вендт схвалює ідею, вважаючи, що введення штрафів дозволить перешкоджати зростанню підліткової злочинності. Подібні санкції навчать дітей тому, що лінь і брехня карані: прогульники повинні будуть навчитися брати відповідальність за свої вчинки.

У Берліні з пропозицією карати штрафами школярів-прогульників виступив глава проблемного району з високою часткою турецьких іммігрантів. Соціологи свідчать, що часто турецькі батьки мало цікавляться тим, чим займаються їх діти зовні удома. Крім того, вони рідко відвідують збори, не спілкуються з вчителями - педагогам важко встановити контакт з ними.

Проте у ідеї є і критики. Голова Всенімецької профспілки працівників освіти і науки Ульріх Тене в розмові з газетою заявив, що не згоден з позицією політиків, вказавши, що часто прогули - наслідок неблагополуччя в сім'ї. Такі діти потребують допомоги кваліфікованих педагогів, яких, на жаль, не вистачає.

Поки не відомо, в якій формі каратимуться прогульники. Звичайно, штрафувати почнуть не дітей, а їхніх батьків, і фантазії є де розгулятися, щоб вирішити, як реалізовувати захід. Найнадійніший спосіб покарати батьків недбайливих чад - скоротити або повністю анулювати допомогу на дітей. Зараз вона складає близько 180 євро на дитину.