ua en ru

У Facebook з'явилася можливість пошуку даних по постам

Facebook розширив можливості своїх пошукових служб, щоб полегшити користувачам орієнтацію у величезному масиві даних, що розміщуються в соціальній мережі.

Facebook розширив можливості своїх пошукових служб, щоб полегшити користувачам орієнтацію у величезному масиві даних, що розміщуються в соціальній мережі. Тепер вони можуть знайти в стрічці потрібний їм пост, статтю, фото або відео, які коли-небудь опубліковані їх друзями.

У 2013 році Facebook запустив бета-версію свого першого - семантичного - пошуку Graph Search. При запитах в Graph Search відображає унікальні результати, засновані на зв'язках користувачів з людьми, місцями і предметами, з урахуванням прав доступу до тих або інших матеріалів на Facebook. Порядок результатів пошуку залежить від списку друзів, інтересів та інших зв'язків користувача.

За словами віце-президента Facebook пошукових технологій Тома Стокі, Facebook отримав багато відгуків про застосування Graph Search. Основними побажаннями користувачів були можливість використання пошукової опції в мобільному додатку FB, а також запуск пошуку по постам. Мережа пішла їм назустріч і впровадила нову пошукову службу.

Нова опція "дозволить вам швидко знайти відео вашого випускного, статтю, які ви намітили для прочитання або фото з минулорічної весілля ваших друзів", пояснює Стокі. До запуску мережа тестувала новий сервіс протягом дев'яти місяців.
За даними Business Insider, що результати пошуку по постам можна сортувати за датою публікації, зв'язку поста з іншими посадами, а також зв'язків з іншими користувачами.

Самі виводяться результати відображаються не в хронологічному порядку, пише Cnet.com. Щоб знайти потрібний пост, необхідно відмотати стрічку вниз. Введення імені автора публікації поряд з пошуковим запитом звузить результати пошуку. Чим коротше пошукової запит, тим більше шансів знайти релевантний результат.

Першими результати виводяться публікації друзів користувача, після них - пости друзів. Нова опція дозволяє також шукати інформацію з публікацій людей, на новині яких користувач підписаний.

У пошуку Facebook публікацій немає тимчасових обмежень, він дозволяє знайти пости, розміщені ще в 2006 році, приблизно тоді мережа запустила новинні стрічки користувачів.

Запуск нового сервісу вимагає величезної підготовчої роботи. За словами генерального директора ресурсу Марка Цукерберга, компанії довелося проіндексувати інформацію, яка за обсягом перевершує індексну базу даних будь-якої пошукової системи. У січні 2014 року Цукерберг говорив, що це більше трильйона користувальницьких статусів, неструктурованих публікацій, фото, а також інші дані, які користувачі публікували за 10 років існування мережі.

Нагадаємо, раніше Facebook запустив нову функцію для оповіщення про безпеку в разі катастрофи.