ua en ru

У Євросоюзі високопоставленим чиновникам заборонили користуватися яхтами олігархів

Європейська комісія заборонила високопоставленим чиновникам користуватися яхтами і іншими послугами олігархів без вагомих на те причин. Відповідні вимоги були внесені до Кодексу поведінки європейських чиновників, який розглядався напередодні в Брюсселі, пише видання РБК daily.
Новий кодекс поведінки комісія Європарламенту представила в минулий четвер, практично після того, як міністр закордонних справ і прем'єр-міністр Франції були спіймані на розкішному відпочинку, пише The EUobserver. Зокрема, нещодавно стало відомо, що прем'єр-міністр Франції відзначав Новий рік зі своєю сім'єю в резиденції Хосні Мубарака, а глава МЗС Франції на відпочинку використовував особистий літак і готель бізнесмена, наближеного до екс-президента Тунісу.
Втім, це не єдиний приклад. Так, у 2008 році єврокомісар з торгівлі Пітер Мандельсон потрапив у центр скандалу, коли відправився в круїз на яхті російського олігарха Олега Дерипаски.
Відповідно з новим кодексом комісари більше не можуть "приймати гостинні пропозиції, за винятком коли цього вимагає дипломатична ввічливість і необхідність", сказало джерело видання. "Це означає, що комісари можуть приймати пропозиції тільки для дипломатичних поїздок, але не тоді, коли вони їдуть у відпустку", - додав він.
Втім, у Євросоюзі побоюються, що подібні поправки можуть перерости в крайність. За словами співрозмовника видання, якщо так піде і далі, "чиновникам можуть заборонити кататися на лижах зі своїми бізнес-партнерами без попереднього письмового повідомлення".
Напередодні президент Франції Ніколя Саркозі заборонив своїм чиновникам виїжджати у відпустку за кордон.