ua en ru

В Європі фондові торги 17 грудня відкрилися зниженням більшості провідних індексів перед ФРС

Фондові торги в Європі 17 грудня відкрилися зниженням більшості провідних індексів напередодні головної події останніх тижнів - засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Довгоочікуване засідання профільного комітету стартує сьогодні. Його підсумки будуть підведені 18 грудня, а разом з ними інвестори отримають відповідь на головне питання: чи буде ФРС США скорочувати програму "кількісного пом'якшення" або ж рішення, настільки небажану для інвесторів, буде відкладено.

Більшість аналітиків прогнозують, що ФРС почне скорочення QE3 в березні 2014 р., однак на тлі сильних макроекономічних даних, що свідчать про оздоровлення американської економіки і досягнення домовленості щодо бюджетного питання, ряд фахівців не виключають, що початок урізання стимулюючих заходів може початися раніше, ніж розраховували аналітики.

На даний момент ФРС продовжує щомісяця купувати на вторинному ринку казначейські облігації та іпотечні цінні папери на суму 85 млрд дол. Ця практика, як вважають багато гравців, і стала запорукою настільки інтенсивного зростання бірж, а її скасування неминуче призведе до деякого їх просідання.

Сьогодні увага інвесторів також залучать корпоративні новини ряду європейських компаній. Так, фармацевтична GlaxoSmithKline перестане платити лікарям за просування своєї продукції. Про це повідомив виконавчий директор компанії Ендрю Уітті в інтерв'ю New York Times. Котирування GlaxoSmithKline знижуються на 0,7%.

Головний акціонер французької компанії Rexel, що спеціалізується на виробництві електротоварів, Ray Investment продає 7% акцій компанії. Котирування Rexel знижуються на 0,4%.

Французька енергетична компанія EDF спростувала повідомлення про те, що їй надійшло розпорядження про припинення будівництва реактора під тиском в Фрамавилль. Будівельні роботи тривають, але котирування компанії на загальному негативному тлі просідають на 0,7%.

Другий за величиною в світі виробник друкарських машин Koenig & Bauer оголосив про свої плани по реструктуризації. Розраховуючи повернутися до прибутку, компанія має намір провести реструктуризацію, у результаті якої число її співробітників скоротиться майже на чверть.

Станом на 10:46 за київським часом 17 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 38,66 пункту (-0,59%) - до 6483,54 пункту, німецький DAX сповз на 30,76 пункту (-0,34%) - до 9132,80 пункту, французький CAC 40 просів на 35,78 пункту (-0,87%) - до 4084,10 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 11,51 пункту (+0,15%) - до 7867,78 пункту.