ua en ru

В Європі фондові торги 17 березня завершилися зростанням основних індексів

Фондові торги в Європі 17 березня 2014 р. завершилися зростанням основних індексів після передував тритижневого падіння на тлі оптимістичних даних про зростання промислового виробництва в США.

Фондові торги в Європі 17 березня 2014 р. завершилися зростанням основних індексів після передував тритижневого падіння на тлі оптимістичних даних про зростання промислового виробництва в США, а також новин з Криму, де голосування про приєднання цієї території до Росії обійшлося без актів насилля.

Акції компаній у гірничодобувному і промисловому секторах продемонстрували найбільш впевнене зростання. Папери австрійського виробника сталі Voestalpine додали 5,6% на тлі публікації ринкового дослідження експертів банку Credit Suisse, в той же час акції німецького виробника побутової техніки Siemens подорожчали на 3,4% після поліпшення рейтингів цієї компанії з боку JP Morgan і Bank of America Merrill Lynch.

Настрій інвесторів був оптимістичним після публікації даних про превзошедшем очікування зростання промислового виробництва в США в лютому 2014 р., що стало найкращим результатом за останні півроку.

Мирне голосування в Криму 16 березня 2014 р., за результатами якого 97% голосуючих підтримали відділення від України і приєднання до Росії, також позитивно позначилося на настроях інвесторів.

Однак дана тенденція може тривати недовго, вважають деякі спостерігачі, оскільки США і Євросоюз накладають санкції (заморожування активів і заборону в'їзду) проти невеликої групи російських і кримських чиновників, а американський Президент Барак Обама попередив про можливе розширення санкцій.

"Якщо ми побачимо дієві санкції, це може призвести до зростання цін на енергоносії, що негативно позначиться на споживачах в Європі і вплине на провідні компанії, залежні від них", - вважає стратег з європейським цінних паперів в англійському банку Barclays Денніс Жозе.

Індекс провідних європейських компаній FTSEurofirst 300 на момент закриття збільшився на 1% - до 1297,45 пункту, що стало лише другим випадком зростання цього індексу за останні сім торгових сесій. З кінця лютого ц.р. цей індекс знизився на 4,1%.

"Я вважаю, що найкращими індексами для інвестування в 2014 р. є MIB, IBEX і CAC 40. Тут існує великий потенціал після декількох років поганих показників і результатів, - вважає ринковий аналітик міланського Brown Editore Рікардо Дезиньон. - Ми, можливо, побачимо ще волатильність протягом найближчих тижнів з-за ситуації на Україні, але важливо розуміти, що на ринку облігацій зараз робити нічого, і американські папери зараз знаходяться на історичному максимумі. Тим часом у Європі економіка тільки починає відновлюватися".

Котирування німецького виробника мікроелектроніки Infineon додали 3,4% після того, як глава компанії згадав про можливе розширення програми зворотного викупу компанією власних паперів. Акції німецького виробника програмного забезпечення SAP зросли на 2,3% - трейдери вказують на перегляд оцінки його акцій з боку Citigroup з "нейтрально" на "бажані до купівлі" на тлі очікуваного відновлення діяльності SAP на території Німеччини.

Британський індекс FTSE 100 підріс на 40,46 млрд пункту (+0,62%) - до 6568,35 пункту, німецький DAX виріс на 124,48 пункту (+1,37%) - до 9180,89 пункту, французький CAC 40 збільшився на 55,59 пункту (+1,32%) - до 4271,96 пункту, швейцарський індекс SMI виріс на 47,76 пункту (+0,59%) - до 8161,78 пункту, нідерландський індекс AEX піднявся на 4,27 пункту (+1,12%) - до 386,92 пункту, іспанський IBEX 35 підріс на 163,00 пункту (+1,66%) - до 9975,00 пункту.