ua en ru

В Європі фондові торги 14 січня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 14 січня відкрилися різким зниженням провідних індексів. Настрій європейських гравців було суттєво зменшеншений на тлі розчарування інвесторів з Уолл-стріт.

Гравців із США, що приготувалися рахувати прибуток в рамках сезону корпоративної звітності, напередодні чекали неприємні сюрпризи. Перші з опублікованих квартальних звітів американських компаній виявилися зовсім не такими добрими, як очікувалося. Власні прогнози компаній також не вразили інвесторів.

Торгова сесія в США завершилася зниженням провідних американських індексів понад 1%. Для індексу Dow ця сесія стала найгіршою за три місяці (з часів "шатдауна" держапарату США). Значний внесок у це внесли доповіді низки американських компаній, що опублікували слабкі звіти або ж оприлюднили невпечатляющий власний прогноз. У їх числі SodaStream, Lululemon Athletica, Express Іпс.та Aaron's.

За даними Thomson Reuters, майже 10 з 11 компаній з переліку індексу S&P 500, які анонсували свої прибутки, розчарували аналітиків. Сьогодні увага інвесторів по всьому світу буде прикута до звітів найбільших американських банків Jpmorgan і Wells Fargo, які оприлюднюють свої квартальні результати до офіційного торгового старту на американських біржах.

В ході нинішніх торгів у фокусі інтересів інвесторів опиняться папери французьких компаній на тлі очікувань прес-конференції Олланда. На конференції, яка має відбутися 15 січня, президент озвучить деякі плани щодо стабілізації слабкої французької економіки та виведення останньої з скрутного становища, в якому вона перебуває на даний момент. З початку поточного, 2014 р., французький CAC 40 вже встиг втратити 0,8%, продемонструвавши найслабкішу слабку динаміку серед європейських індексів.

Продажі компанії Geberit, що спеціалізується на виробництві санітарного обладнання, за підсумками IV кварталу 2013р. виросли на 4,8% - до 525,3 млн швейцарських франків. Прибуток збіглася з очікуваною, незважаючи на це, котирування компанії знижуються більш ніж на 1%.

Один з керівників німецького автовиробника Daimler раніше заявив, що компанії вдасться повною мірою реалізувати свою програму зі скорочення витрат в більш короткі терміни, ніж планувалося раніше. Папери Daimler втрачають в ціні 0,8%.

Станом на 10:49 за київським часом 14 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 39,65 пункту (-0,59%) - до 6717,50 пункту, німецький DAX знижується на 97,00 пункту (-1,02%) - до 9413,17 пункту, французький CAC 40 просів на 32,99 пункту (-0,77%) - до 4230,28 пункту, а швейцарський SMI опустився на 65,80 пункту (-0,78%) - до 8347,09 пункту.