ua en ru

В Європі фондові торги 12 грудня відкрилися помітним зниженням

Фондові торги в Європі 12 грудня 2013 р. відкрилися зниженням основних індексів регіону в середньому на 0,4%. Основна причина - побоювання за долю програми "кількісного пом'якшення" (QE3) В США.

Наступного тижня має відбутися чергове засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США. Саме FOMC рано чи пізно повинен буде прийняти рішення про урізання QE3.

Напередодні з анонімних джерел стало відомо, що новим заступник голови Федерального резерву (коли поточний заступник Джанет Йеллен займе вищий пост в організації в січні 2014 р.) стане колишній голова Банку Ізраїлю Стенлі Фішер. Як економіст він налаштований набагато менш позитивно за долю QE3, ніж Дж.єллен.

Крім того, на ринок продовжують негативно впливати новини, виходячи з принципу "чим краще, тим гірше". Мова йде про бюджетну домовленості між республіканцями і демократами в американському конгресі. Це угода віддаляє ще на два роки небезпека дефолту і "шатдауна", але разом з нею йде і ще одна перешкода на шляху скорочення QE3.

Іншими словами, за останні два тижні дуже багато макроекономічних і політичних новин стали чинниками "за" урізання стимулюючої програми QE3 вже на наступному засіданні FOMC 17-18 грудня 2013р.

Сьогоднішній день досить багатий на корпоративні новини. Німецький автоконцерн Daimler оголосив, що в його наглядову раду увійдуть топ-менеджери BMW, Bosch і Siemens. Папери Daimler торгуються в невеликому "плюсі", помітно вище ринку (+0,2%).

Інший автогігант з ФРН, Volkswagen, поділився планами будівництва нового заводу в Польщі, який буде випускати переважно комерційні фургони. Також компанія оголосила про розширення програми рекрутингу висококваліфікованих інженерів в Південній Європі, в першу чергу в Італії. Котирування Volkswagen, тим не менш, незначно знижуються (-0,1%).

Провідна авіакомпанія франкофонной частини Карибських островів Air Caraibes оголосила про закупівлю трьох літаків Airbus A350-1000 на суму близько 1 млрд дол. і про плани на придбання ще трьох лайнерів цієї лінійки. На цьому тлі акції EADS (виробника Airbus) на паризькій біржі виросли в ціні на 1,4%.

Цінні папери європейських банків торугются переважно в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland знижуються на 1,4%, акції Lloyds Banking знижуються в ціні на 0,7%, ринкова капіталізація Barclays знижується на 0,5%. Акції французького Societe Generale подешевшали на 0,3%, котирування BNP Paribas зростають на 0,2%, а ринкова капіталізація Credit Agricole знижується на 1,5%. Цінні папери німецького Commerzbank знижуються в ціні на 1,3%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank подешевшали на 0,8%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи, аналогічно, проходять переважно з пониженням. Котирування Vodafone знижуються на 0,5%, акції Telecom Italia зменшують в ціні 0,2%, котирування Orange знижуються на 0,6%, а акції Deutsche Telekom дешевшають на 0,2%.

Станом на 11:00 за київським часом 12 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 31,60 пункту (-0,49%) - до 6476,12 пункту, німецький DAX знижується на 48,78 пункту (-0,54%) - до 9028,33 пункту, французький CAC 40 знизився на 7,17 пункту (-0,18%) - до 4079,69 пункту, а швейцарський SMI - на 33,44 пункту (-0,42%) - до 7922,88 пункту.