ua en ru

У ЄС вводять новий формат водійських прав

У ЄС перейшли на новий формат посвідчень водіїв. Про це повідомляє телеканал "Інтер".

Нове посвідчення водія єдиного зразка - це пластикова картка з фотографією водія, інформацією про нього і мікрочіпом з додатковими даними.

"Нова система покликана полегшити пересування наших громадян, забезпечити безпеку на дорогах, спростити роботу поліцейських - адже їм раніше доводилося мати справу з різними документами, різними мовами", - сказав європейський комісар з питань транспорту Сіім Каллас.

У єврокомісара з питань транспорту теж є такий документ. Видавати його почали кілька років тому - правда, в окремих державах. В цілому ж по всій Європі діє більше ста різних видів прав. Формально вже з сьогоднішнього дня всі країни ЄС повинні видавати права нового зразка. Але дехто виявився не готовим до заміни паперових посвідчень на пластикові. Серед тих, що відстають - Бельгія, Люксембург і Франція. Обіцяють виправитися до осені. У європейців є цілих 20 років, щоб замінити старі права на пластикові. Самі вони діятимуть - не як раніше довічно - а 10-15 років. А ось для нерезидентів ЄС правила відрізняються.

"Наприклад, український громадянин отримав посвідку на проживання в ЄС. А чи отримає він нове посвідчення водія залежить від країни, куди він переїхав. З кожною з них Україна підписала договори, по яких для отримання прав іноді потрібний іспит, а іноді - ні", - відзначив глава центру з безпеки на дорогах ЄС Саболч Шмідт.